vrijdag 13 april 2012

Koning Gordius en de laatste voorbereidingen

Een provinciaal-romeinse knoop uit de periode 15 - 250.
Collectie: Rijksmuseum van Oudehden (VF* 963)
Nog een kleine week, en dan begint de Week van de Klassieken (17 - 26 april). Voor de vijfde keer al weer. Ik kan niet voor de andere partners spreken, maar ik denk dat het er bij de partners weinig anders aan toe gaat dan zoals nu bij Tresoar: we knopen in de voorbereiding druk de laatste eindjes aan elkaar.

Wie een blik werpt in Agenda van de Week, ziet dat de Agenda bol staat met activiteiten rond de klassieke oudheid en mythologie. Dat zijn niet alleen activiteiten van de organiserende partners, er zijn sinds de lancering van deze website ook veel activiteiten aangemeld. En zolang in de voorbereiding de losse eindjes van al die activiteiten niet in een onontwarbare, zeg maar gerust Gordiaanse, knoop verwikkeld raken, is er niks aan de hand.

Een Gordiaanse knoop? De eenvoudige boer Gordius reed met zijn vrouw en zoon (de latere koning Midas) op zijn wagen Phrygië binnen net op het moment dat in Phrygië het orakel werd besproken dat had voorspeld dat een koning die zou aankomen op een wagen, een einde zou maken aan de onrusten in het rijk. Gordius werd gelijk tot koning gemaakt. Hij stalde zijn wagen in de tempel van Zeus waarbij hij het juk met een ingewikkelde knoop bevestigde aan een boom. Volgens een orakel zou degene die de knoop wist te ontwarren, heersen over heel Azië. Vaak is geprobeerd de knoop te ontwarren, maar niemand slaagde.

Met zo’n volle Agenda kan het niet anders dan dat we een goede Week van de Klassieken tegemoet gaan. Volgende week dinsdag trappen we af met de Pubquiz in het Rijksmuseum van Oudheden. En die losse eindjes? Was het niet Alexander de Grote die de knoop van Gordius ontwarde door deze heel eenvoudig met zijn zwaard te doorklieven?

(dit blogbericht is eerder gepubliceerd op de website van de Week van de Klassieken)

2 reacties:

smetius zei

"in de tempel van Zeus waarbij hij het juk met een ingewikkelde knoop bevestigde aan een boom"

Ik denk dat het eerder 'de' boom is dan 'een' boom: de dissel.

Hans zei

@Smetius
Dank je wel. Dat wist ik niet.