vrijdag 17 juni 2011

Gebundeld lezen: digitaal en analoog

Foto: Daniel Y. Go
Bron: http://www.flickr.com/photos/danielygo/5717617298
Ik zie de boeken wel staan in de folders van uitgeverijen of in de boekhandels op Internet: zowel beschikbaar als boek van papier (p-boek) als een van bits en bytes (e-boek). Met elk een eigen prijs. Maar zou het niet mooi zijn als de lezer na een eenmalige aanschaf van een boek (dus, de content) zelf kan kiezen op welk apparaat en in welke vorm de lezer zijn boek kan lezen?

Dat hebben twee uitgeverijen zich afgevraagd. Uitgeverij Boom Nelissen en Van Duuren Media willen allebei (en elk in een net iets andere uitvoering) een bundeling van p-boek en e-boek aanbieden voor de prijs van een p-boek (of iets meer). Dat las ik in dit bericht op de website BoekBlad (inloggen vereist voor het lezen van het hele bericht).

Bij de aanschaf van een boek gaat het in eerste instantie om de content. Het lijkt mij geen rare gedachte dat je dezelfde content op verschillende dragers wilt lezen. En dan bedoel ik niet alleen de keuze tussen een PC, e-reader of een tablet, maar ook tussen papier en digitaal. Zeker voor studieboeken zijn er argumenten te verzinnen dat je de content op verschillende dragers zou willen hebben. Denk alleen al aan het snel heen-en-weer bladeren in een p-boek en de specifieke zoek-functie van een e-boek.

Helaas werkt het niet zo. Hetzelfde bericht van BoekBlad leert ook dat er een rechtenkwestie om de hoek komt kijken:
Het probleem met zijn (dat is: Van Duuren) plan was dat het niet is toegestaan om een combinatie aan te bieden die net zo duur is als de afzonderlijke p-editie. Dat wil zeggen: je mag geen gratis e-boek weggeven bij een p-boek, omdat een e-boek waarde vertegenwoordigt.
De twee genoemde uitgeverijen hebben hun eigen argumenten waarom het wel toegestaan is een bundeling van p-boek en e-boek aan te bieden. Het Commissariaat van de Media doet in september uitspraak hierover.

Ik ben benieuwd hoe dit verder gaat. Interessante ontwikkelingen, dat zeker.

2 reacties:

Festina Lente zei

Absoluut! Bij academische titels wordt vaak wel een korting aangeboden bij p als je e bestelt en andersom. Maar dan is het voor de e-books nog een geklooi of je multi- of single user wilt en via welk platform je ze aanbiedt. Bovendien hebben ze ook nog eens allemaal verschillende regels op gebied van hun DRM-beveiliging. Al met al erg lastig...

Hans zei

@Festina
Mee eens. Maar bij academische tijdschriften ligt het weer anders. Vaak komen e-abonnementen kosteloos of met een kleine meerprijs bij de gedrukte exemplaren. Dat is dan wel weer toegestaan. Hoe dat dan weer zit?