maandag 6 december 2010

Buma Bibliotheek in de Wikipedia

En het is gelukt. Zie maar.


Dit blogbericht bracht mij op het idee. Hierin verwijst Johan naar het lemma over Tresoar in de Nederlandse variant van de Wikipedia. Ik zag dat de Buma Bibliotheek nog geen apart lemma heeft in de Wikipedia. Mooi klusje voor mij, dacht ik toen.

Dus aan de slag. De tekst was al klaar: voor de 23 Dingen Wiki had ik al een lemma geschreven over de Buma Bibliotheek. Vol enthousiasme drukte ik op de rode link in 'De pagina "Buma bibliotheek" aanmaken op deze wiki' in de Wikipedia. Wikipedia vroeg mij vier keer of ik zeker wist of het lemma over de Buma Bibliotheek niet al bestond. Welnu, na nog eens grondig de Wikipedia doorzocht te hebben, kan ik zeggen: het lemma bestaat niet.

Daarna wijst Wikipedia mij op richtlijnen, tips en conventies voor het schrijven van een artikel op Wikipedia. Dit zijn lange lijsten. Heel begrijpelijk natuurlijk. De Wikipedia is uitgegroeid tot een instituut en uniformiteit is hierbij van groot belang. Daarnaast heeft de Wikipedia geprobeerd verschillende functies zo eenvoudig mogelijk te maken. Als je de documentatie wat rustig doorleest, vind je de verschillende codes om het lemma te stroomlijnen en vorm te geven in Wikipedia-huisstijl. En ook hier geldt: vind je iets moois in een ander lemma, één klik op 'bewerken' in dat lemma en je kopieert de code naar je 'eigen' lemma.

En dan: 'Pagina opslaan' (een kleine knop links onder het tekstveld), en daar staat de Buma Bibliotheek in de Wikipedia.

En nu is het tijd het lemma los te laten. Want 'jouw' tekst bestaat niet in de Wikipedia. Ik ben benieuwd hoe het lemma er over een paar maanden uitziet. En, heb je verbeteringen: vul maar aan!

4 reacties:

Andrys zei

Gefeliciteerd! Ik zie dat de eerste wijzigingen al aangebracht zijn. Meestal wordt er vooral als een pagina net nieuw is veel aan veranderd, zowel door de moderator(en) als door 'botjes', die automatisch een pagina kunnen bijwerken en voorzien van extra links.

23 Dingen zei

Inderdaad mooi werk hoor. En doorgezet. Velen houden het na de eerste "waarschuwingen" al voor gezien. En leuk om te zien dat er al correcties zijn aangebracht, weliswaar in de stijl, maar toch.

Johan Steendam zei

Ik zou zeggen respect voor Hans. Mis toch echt de Hyves smileys hier... :)

Miunnio zei

@ Andrys
Dank je. Dus dat doen de 'botjes'. Ik heb deze veel gezien in de geschiedenis van andere artikelen die ik vóór dit bericht bekeken heb.

@ Rob
De 'waarschuwingen' hielden mij eerst ook even tegen, maar als je er over nadenkt, dan is het wel logisch dat Wikipedia hen heeft ingebouwd. De site is van te grote omvang om willekeur toe te kunnen staan.

@ Johan
Dank je. Maar zonder jouw blogbericht had ik het niet bedacht. Ik denk dat de Fuks collectie ook wel een lemma verdient. Ik zal met Uzi gaan praten.