Bron: http://www.flickr.com/photos/smithsonian/2575907040 |
De vaste boekenprijs was de afgelopen dagen volop in het nieuws. Aanleiding hiervoor was de uitspraak van het hof dat kortingssite SplinQ boeken mag aanbieden via een vorm van reductie. Wie boeken koopt via SplinQ, krijgt een deel van het aankoopbedrag weer terug van SplinQ. De kortingssite betaalt deze korting uit de winst op advertenties die SplinQ ontvangt als boekverkopers op deze site adverteren.
In de Romeinse Oudheid kende men geen vaste boek(rollen)prijs. Sterker nog, het gebeurde dat uitgevers boeken van auteurs in omloop brachten zonder toestemming van de auteur. Rechten voor auteur of uitgever bestonden niet. Dat betekende dat je voor een boek niet per se naar de boekhandel hoefde te gaan: je kon ook een slaaf de opdracht geven een boek over te schrijven.
Wilde een uitgever of boekhandelaar (de uitgever was vaak ook de boekhandelaar) extra exemplaren verkopen van een werk, dan liet hij dit werk gewoon weer overschrijven door een slaaf. Door dit systeem van overschrijven konden er wel fouten in de tekst sluipen met als gevolg een gewijzigde 'herdruk'. Uit de correspondentie van staatsman, redenaar en filosoof Cicero weten we dat hij een naam liet wijzigen in exemplaren die in omloop waren.
Reclame maken voor hun werk deden de klassieke auteurs ook. Populaire schrijvers hielden een voordracht (recitatio) van hun werk voor een publiek. En of zij dan ook korting gaven ...
Meer weten?
- uitleg bij de uitspraak van het hof over de kortingsactie van SplinQ (met dank aan @wdejager)
0 reacties:
Een reactie posten