vrijdag 27 april 2012

Het Week-van-de-Klassieken Weekoverzicht

Onder de gewelven van het Fries Museum
tijdens het kindercollege in de Week van de Klassieken 
Dat was het dan: de Week van de Klassieken 2012. Tien dagen lang hebben Allard Pierson Museum, Museum Het Valkhof, Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar de oudheid extra in het zonnetje gezet aan de hand van het thema Mythologie. De organiserende partners waren natuurlijk niet de enige met activiteiten: gedurende de aanloop naar de Week ontvingen we steeds meer activiteiten voor de Agenda. Daarnaast groeide het aantal partners van de Week ook.

De Week was niet alleen fysiek een doos vol activiteiten, maar ook online was er veel aandacht voor de Week. De Week hield dit jaar voor het eerst zijn eigen blog bij en we hebben ons eigen Twitteraccount (@WeekKlassieken). Daarnaast waren twee online partners bijzonder actief in de Week: Kennislink en Geschiedenis Beleven hebben de Week online omarmd, met prijsvragen, weetjes over mythologie, een tip vijf van activiteiten, interviews en artikelen, een boekenspecial, en nog meer.

Voor mijzelf was de Week een mooie afsluiting van vele maanden voorbereidend werk. Ja natuurlijk, er was het gebruikelijke werk van deadlines die veel te vroeg kwamen, en dagen die soms te weinig uren leken te bevatten, maar als de activiteit eenmaal aan de gang is, ben je dat allang weer vergeten.

Het kindercollege (proefdeelname Museum Jeugd Universiteit) was hierbij voor mij een eye-opener. Samen met (toen nog) conservator Terpencultuur en Middeleeuwen Evert Kramer van het Fries Museum hebben we een uur lang verteld over antieke mythologie en Romeinse godenbeeldjes uit Fries bodem. Het was prachtig om kinderen van acht tot en met twaalf jaar zo enthousiast en leergierig te zien, en hun slimme, ontwapende, en soms aandoenlijke vragen en opmerkingen te proberen te beantwoorden.

Maar goed. Het einde van de Week van 2012 is gelijk het begin van de Week van de Klassieken 2013. Idee├źn borrelen op en op kladpapier en met potlood schrijven we de eerste plannen voor volgend jaar. En trouwens, de website van de Week en @WeekKlassieken blijven ook gewoon. Blijf ons volgen!

0 reacties: