donderdag 29 september 2011

Asterix-tekenaar stopt, maar Romeinen blijven de klos

Gebaald moeten ze hebben, de Romeinen in de legerkampen rond dat ene dorpje in Gallië. En Julius Caesar al helemaal. Heel even leek het er op dat Caesar zijn lang verwachte herziene druk kon uitgeven van zijn commentaren op de Gallische Oorlog. Dat hij nu wel HEEL Gallië heeft veroverd. Dat hij heel misschien wel zijn hand kon leggen op het recept van de toverdrank en onoverwinnelijk zou worden ... Heel even.

Maar helaas. Twee dagen geleden kondigde Asterix-tekenaar Albert Uderzo aan te stoppen met het schrijven en tekenen van de verhalen rond de kleine Galliër Asterix. In diezelfde bijeenkomst werd ook meteen bekend gemaakt dat een opvolger voor Uderzo al klaar staat en in 2012 een nieuw avontuur wordt verwacht.

Verslonden heb ik ze: de avonturen van Asterix, de Galliër. 52 jaar oud is hij inmiddels, en nog altijd springlevend. Samen met zijn kompaan Obelix en zijn dorpsgenoten maakten zij het leven van de Romeinen zo zuur. En ik ben niet de enige: in diezelfde bijeenkomst als hierboven maakte de uitgever bekend dat er 350 miljoen exemplaren zijn er verkocht, wereldwijd, zoals ik vandaag in dit bericht las. Het zal vast door de toverdrank komen.

De aantrekkingskracht van die kleine Galliër? Voor mij in ieder geval de ongelijke (?) strijd (de toverdrank tegen de overmacht), de woordgrappen, de verwijzingen naar de moderne tijd, de setting in de Romeinse oudheid. Een oudheid die de makers zorgvuldig hebben bestudeerd, zoals bleek uit de boeken Asterix en de waarheid en Asterix en de wijde wereld waarin de wereld van Asterix tegen het licht van de geschiedenis werd gehouden.

De Romeinen kunnen hun borst weer nat maken. En Caesar? Die zal zijn haren wel uit zijn hoofd trekken.

Meer weten?
- de archieven van Uderzo op de officiële site van Asterix
- veel achtergrondinformatie waaronder annotaties bij de avonturen: aanrader!

0 reacties: