maandag 11 april 2011

Muze op Maandag: Week van de Klassieken

Over twee dagen is het zover: dan begint de vierde editie van de Week van de Klassieken. Het thema dit jaar is geld en Rosita Steenbeek is ambassadrice en tevens auteur van het geschenkboekje Parels van Rome. Muze op Maandag duikt in de jonge geschiedenis van de Week van de Klassieken.

De eerste editie vond plaats in 2008. Het idee was afkomstig van Susan Bergman (destijds werkzaam bij Uitgeverij Athenaeum). In dat jaar was Amsterdam verkozen tot Wereldboekenstad. Het Allard Pierson Museum kwam met de tentoonstelling Boek en Oudheid over de geschiedenis van het boek en de rol van de oudheid hierin. De koppeling met de Week van de Klassieken was gemaakt.

Het werd een grote manifestatie. Behalve tentoonstelling kwam er ook een boek en een website. Ambassadeur werd Fik Meijer die het eerste geschenkboekje schreef: Lessen in beschaving. Ook Tresoar was een van de prille partners: we hadden een groot aantal middeleeuwse handschriften in bruikleen gegeven voor de tentoonstelling en we hebben de bijbehorende website ontwikkeld. De eerste editie van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz werd gespeeld tussen Amsterdamse gymnasiasten.

De Week kreeg een vervolg: er kwam een tweede editie (canonieke auteurs) met ambassadeur Piet Gerbrandy en een derde editie (helden) met ambassadrice Imme Dros. Het recept bleef onveranderd, de ingrediĆ«nten namen alleen maar toe: meer partners uit alle windstreken met meer activiteiten. Er kwam een officiĆ«le openingsavond en een eigen website. De Grote Ken-Je-Klassiekenquiz werd in 2009 voor het eerst landelijk gespeeld voor gymnasiasten uit de vierde en vijfde klas. En met succes.

En daar zijn we dan. De vierde Week staat voor de deur. Met meer partners dan ooit tevoren die allemaal een eigen programma hebben en op hun beurt proberen de oudheid extra onder de aandacht te brengen. En ook Tresoar doet weer mee. Neem een duik in de oudheid tijdens de Week. En natuurlijk ook na de Week van de Klassieken.

Meer weten?
- bezoek de Week van de Klassieken
- lees een beoordeling van Parels van Rome
- Marteling van het genot - Piet Gerbrandy (geschenkboekje tweede editie)
Charisma - Imme Dros (geschenkboekje derde editie)

0 reacties: