maandag 18 april 2011

De Strijd der Titanen: calfrigidarium en een krijttekening

Het 'calfrigidarium'. Zo beantwoordde de winnaar van de Strijd der Titanen: finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz Gideon de Jong de vraag hoe het halfwarme bad heette in het Romeinse badhuis. Helaas kon de jury dit originele antwoord (samentrekking van frigidarium (koude bad) en caldarium (hete bad)) niet goed rekenen. Zo ook leverde een tekening van Grieks aardewerk als antwoord op de vraag welk aardewerkvorm bij Griekse begrafenissen op een graf van mannen werd gezet, de kandidaat wel veel bijval op, maar geen punten.

Kortom, het was een geslaagde middag afgelopen zaterdag bij de finale van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz voor gymnasiasten. In de volle Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden streden negen kandidaten om een bokaal, een boekenpakket, en natuurlijk de eeuwige roem. De twee Friese kandidaten hebben het goed gedaan: Wilfried Damen (Stedelijk Gymnasium, Leeuwarden) werd derde en Wouter de Dulk (Christelijk Gymnasium Beyers Naudé, Leeuwarden) haalde de tweede ronde.

Opvallend was dat er dit jaar maar één kandidaat afkomstig was van een scholengemeenschap. Verder zag je Stedelijk Gymnasium zus en Gemeentelijk Gymnasium zo op de bordjes staan. De kandidaten wisten weer erg veel. Tot en met de eindronde werden de zenuwen goed in bedwang gehouden. Ook op moeilijke vragen werd goed gescoord. Bij één vraag legde presentator Fik Meijer de lat wel erg hoog met de opmerking: 'dit weet zelfs mijn kleinzoon nog'. En gelukkig de kandidaten ook.

Het Griekse aardewerk op een graf voor mannen was een krater en het tepidarium was het antwoord dat de jury zocht, voor een halfwarm bad. Het maakte de winnaar Gideon de Jong allemaal niets uit. Hij kwam, zag en overwon, zoals op de bokaal voor de winnaar stond te lezen.

3 reacties:

Annemieke zei

Mooi resultaat voor de Leeuwarder gymnasiasten! En gisteren al meteen een update in de Leeuwarder Courant: .

Annemieke zei

Hee, de link naar het artikel is verdwenen... poging twee:

En als dit niet lukt dan maar zo: http://www.lc.nl/friesland/regio/article13449003.ece/Leeuwarder-gymnasiast-strandt-op-Etrusken

Hans zei

@Annemieke
Zeker een goed resultaat. Vandaag in de papieren editie van de LC ook kort aandacht voor de uitslag van de quiz.