donderdag 20 januari 2011

Nog een keer Google Maps: Tolsum op de kaart


Het geheim van Tolsum weergeven op een grotere kaart

In het Fries Museum (Leeuwarden) ligt een heel bijzonder schrijfplankje uit de Romeinse oudheid dat Fries Museum en Tresoar enkele jaren geleden hebben laten onderzoeken. Het schrijfplankje (een schuldverklaring uit 23 februari 29 n. Chr.) is gevonden bij het afgraven van een terp bij Groot Tolsum. Maar waar ligt nu precies Tolsum? Het ligt onder Franeker, onder het dorpje Tzum, om nauwkeuriger te zijn. Maar waar? Google Maps kan het in ieder geval niet vinden. De kaartenmaker van Google Maps biedt uitkomst.

Daarom leekt het mij wel een idee om bij wijze van experiment zelf Tolsum op de kaart te zetten. Met de satellietweergave van Google Maps ingeschakeld en de kaart van Franekerdeel uit Eeckhoffs Nieuwe atlas van de provincie Friesland (Leeuwarden 1849-1859) ernaast lukte het om exact het stuk weiland waar het schrijfplankje is gevonden, in Google Maps te vinden. De blauwe speld in de kaart geprikt en klaar.

Nu is het leuke van een kaart aanmaken via Google Maps dat je er extra informatie aan toe kunt voegen, zoals teksten, foto's, links naar andere websites, of een filmpje. Ook maar uitgeprobeerd. Vóór het inplakken van de kaart in website of blog kun je via 'Link' > 'Deze kaart aanpassen en als voorbeeld weergeven' exact de gewenste afmetingen van de kaart en het doelgebied dat je zichtbaar wilt hebben, aangeven. Het resultaat staat bovenaan dit blogbericht.

De kaart van Tolsum smaakt naar meer. En als we nu eens een terpenkaart zouden maken in Google Maps met teksten en foto's van bijzondere vondsten uit de Romeinse archeologie in Friesland? Of een terpenroute langs bijzondere Romeinse vindplaatsen? Of ... ?

Meer weten?
- kijk ook eens op WatWasWaar

0 reacties: