vrijdag 7 januari 2011

De Mac App Store is geopend

- Was dat niet gisteren? De opening van de Mac App Store?
- Ja, dat klopt. Leuk dat je het vraagt.
- De Mac App Store, de App Store ...
- ... voor desktop computers, ja. Nou ja, voor computers met het besturingssysteem Mac OS X.
- Vertel.
- Dat ging prima. Het lijkt erg veel op de App Store voor iPhone/ iPod Touch en iPad, alleen deze Store zit niet ingebouwd in iTunes. Het is een eigen programma.
- Maar is er veel keus?
- Apple zegt dat er bij de opening meer dan 1000 apps klaar staan. De verwachting is dat er steeds meer apps bijkomen. Zo ging het met de App Store ook. Er is genoeg om te kiezen. Zo kwam ik MacFamilyTree tegen, een app waarmee je je genealogisch onderzoek interactief kan beheren. Tot 13 januari in de aanbieding, trouwens.
- Goed dat je het zegt. Zijn de apps duur?
- Ligt eraan. Er zijn gratis apps beschikbaar. Er zijn kleine apps voor kleine prijzen. Programma's uit de pakketten van Apple, zoals het multimediapakket iLife en de kantoortoepassingen iWork, kun je nu in de Store per programma kopen. Dat scheelt een hoop geld tegenover de aanschaf van het hele pakket. Ook andere apps zijn in de Store hier en daar goedkoper dan 'los' op het web.
- En het werkt echt? Eén klik voor kopen en installeren?
- Ja. Je betaalt via je credit card of de cadeaubonnen van iTunes op hetzelfde account als voor de App Store en de muziekwinkel iTunes. Je klikt op het icoontje, je geeft je wachtwoord, en het programma-icoontje springt letterlijk uit de Mac App Store naar je Dock onderin je scherm. Het voortgangsbalkje vult zich, en klaar. De Mac App Store houdt bij of er nieuwe updates voor jouw aankopen beschikbaar zijn en die kun je weer via de Store downloaden.
- Maar als er nu wat gebeurt met de computer? Of als ik meerdere computers heb?
- Geen nood. Heb je een app eenmaal aangeschaft, dan mag je die meerdere malen downloaden.
- Heel handig allemaal.
- Een Mac is sowieso heel handig.
- Ik ga maar eens naar de winkel.
- Naar de winkel? Dat hoeft helemaal niet. De Mac App Store is een online winkel.
- Nee, ik ga in de winkel eens informeren naar een Mac.


2 reacties:

23 Dingen zei

Haha, meesterlijk stukje! Blijft toch wel geniaal. Op de iPhone ben je best wel gewend om een app te kopen als je die leuk vindt. Ik heb het zelf veel minder als ik voor een site moet betalen. Deze nieuwe vorm van apps bevatten eigenlijk best of both worlds, namelijk dat je meten en sneller op het web kunt. Of zo :)

Hans zei

@ Rob
Ook het aspect van veiligheid spreekt mij. Apple controleert op spyware en malware. Grote softwareontwikkleaars als Microsoft en Adobe zijn niet in de Store aanwezig. Dat was wel te verwachten.