maandag 13 december 2010

Emailen of toch anders?

Om de paar weken heb ik het voornemen minder te gaan emailen en meer te regelen via andere communicatiemiddelen. Hoe meer emails je verstuurt, hoe meer je er ook ontvangt. En we ontvangen er al zo veel.
Foto: DanBrady
Bron: http://www.flickr.com/photos/djbrady/1238664937
We regelen veel via email omdat het zo makkelijk is. Even een mailtje, en klaar. En dat werkt ook heel goed. Zeker ook omdat je bijlagen kunt meesturen. Alleen, we klagen allemaal ook wel eens dat we zoveel emails hebben te beantwoorden. En dat dat zoveel tijd kost. Ik bedoel, bedenk dat elke keer dat je een email verstuurt, je de geadresseerde aan het werk zet en dus (extra) werk bezorgt. Je hoopt natuurlijk snel op een reactie van de ander op jouw email, en daar is het wachten op.

Kan dat ook anders? Ja, ik denk van wel. Voor korte berichten zijn er alternatieven voor email. We zouden wat meer kunnen bellen. Zo deden we dat 'vroeger' ook. Als je een afspraak wilt maken of kort informatie wilt hebben, pak de telefoon. Je hoeft niet zoals bij email te wachten op de door jou gewenste informatie tot de geadresseerde heeft gereageerd: je kunt direct verder.

We kunnen ook gaan chatten. Voor de cursus beschikken we nu allemaal over een Gmail-account. Via dit account kun je heel eenvoudig chatten. In de linkerkolom van je Gmail vind je onder de Postvak IN de chat. In het zoekvenster kun je iemand eenmalig uitnodigen (per email - dat wel), en het chatten is geregeld. Heel makkelijk.

Dat het nog korter en sneller kan, las ik hier (en dan vooral de laatste drie alinea's van het blogbericht). Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die Twitter gebruiken in plaats van email. Twitter heeft net als email de mogelijkheid dat je op elkaars berichten kunt reageren. En het stramien van 140 tekens dwingt je kort en bondig te zijn.

Minder emailen: ik probeer het maar weer eens. Misschien dat het deze keer beter slaagt ...

0 reacties: