vrijdag 22 oktober 2010

Ding 5 en een half: RSS bundel

Rob stelde mij in een reactie op mijn blogbericht over RSS voor om een bundel op mijn blog te plaatsen. Zie het als Ding 5 en een half.

'Kan dat ook?', was mijn eerste reactie? Gevolgd door een meer prangende vraag: 'Bundels? Hoe zat dat ook al weer?' Een keer gezien, een keer gedaan, maar hoe het precies in elkaar steekt? Typisch een geval van de klok en de klepel.

Voor mijn opfriscursus: een bundel is een aantal abonnementen op RSS Feeds die je kunt delen. Dat delen kan per mail, via een link op je website of, zoals in mijn geval, op je blog met een bundelfragment. Een bundel maak je aan in je Reader: je klikt op een map waarin je abonnementen op RSS Feeds hebt staan, en vervolgens klik je op het kleine pijltje rechts. In het menu dat dan verschijnt, kies je 'Een bundel maken'.

Terug naar mijn Tabula: ik heb na wat prutsen en proberen nu in mijn rechterkolom een bundelfragment van RSS Feeds van twee blogs/ websites die ik volg over de klassieke oudheid, aan mijn schrijfplankje toegevoegd:

M Beard Pompeii1) A don's life by Mary Beard is een blog van Mary Beard en Mary Beard wordt gezien als een van de bekendste classici, mede door haar soms controversiĆ«le meningen. Mary Beard is hoogleraar in Cambridge en van haar is vorig jaar het boek Pompeii. Het dagelijks leven in een Romeinse stad (Athenaeum, 2009) (aanvraagnummer Tresoar: BUMA 15.52.57 st bear) verschenen. Een aanrader, trouwens, maar dat even tussendoor.

2) In About.com. Ancient/ Classic History plaatst N.S. Gill nieuws- en achtergrondberichten over de klassieke oudheid. Haar rubriek 'On this day in Ancient History' over een specifieke gebeurtenis die dag in de oudheid is nog wel het leukste.

2 reacties:

23 Dingen zei

Prima gedaan hoor. Precies zoals ik het bedoelde.
Je kan er nog een handigheidje aan toevoegen. Als je op 'Abonneren' klikt, kan een gebruiker beide feeds opnemen in Google Reader. Aan de rechterkant van de pagina, zie je echter nog een oranje RSS button. Kopieer de snelkoppeling en voeg eens een Feed gadget toe (in Blogger's dashboard > Ontwerpen > gadget toevoegen).

Het resultaat kun je aanschouwen op mijn testblog.

Miunnio zei

Dag Rob,
Gelukt. Wat zijn er veel mogelijkheden. Dank voor de tip.