vrijdag 9 maart 2012

Vissen met Herakles

Herakles in gevecht met de stier van Kreta
(collectie: Rijksmuseum van Oudheden (K1896/9.5)
Herakles, de sterkste held van alle helden, moest werken verrichten. In één dag reinigde Herakles de enorme stallen van koning Augias in Elis. Op Kreta ving hij de stier die Poseidon uit de zee had laten komen. En hij haalde de runderen van Geryoneus, een reus met drie hoofden en drie lichamen. Drie verhalen uit de twaalf werken van Herakles. Maar wat hebben deze drie verhalen met elkaar gemeen? Alle drie passen deze week bij #collectievissen op Twitter.

Collectievissen? Op Twitter? Het idee is simpel. Elke week verschijnt er op Twitter via het twittertrefwoord #collectievissen een nieuw thema. Het is de bedoeling om items bij dit thema te zoeken uit de collecties van cultureel erfgoedinstellingen.

Veel erfgoedinstellingen hebben hun collecties online staan. Dit geldt ook voor de organiserende partners van de Week van de Klassieken. Het Allard Pierson Museum, Museum Het Valkhof, Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar hebben allemaal hun collecties in één of meerdere beeldbanken of catalogi online beschikbaar. In deze online collecties kun je proberen objecten, documenten, foto's of boeken te zoeken die aansluiten bij het thema. Heb je er een gevonden, dan plaats je de link naar je vondst op Twitter, voorzien van de twittertrefwoorden #collectievissen en ‘#hetwekelijksethema’.

De Week van de Klassieken heeft dit jaar voor het eerst een eigen Twitter: @WeekKlassieken. De volgers hebben het misschien al gemerkt, want ook de Week van de Klassieken doet mee met #collectievissen, tenminste, als het thema van #collectievissen ook raakvlakken toont met mythologie, het thema van de Week. Want dat is de overeenkomst met de drie hierboven genoemde werken van Herakles: zij combineren het thema van de Week met het thema van #collectievissen van deze week: vee.

Gooi ook een hengel uit in de collecties van de partners in de Week. En volg meteen ook @WeekKlassieken.

Allard Pierson Museum: beelddatabank
Museum Het Valkhof: zoeken in de collectie
Rijksmuseum van Oudheden: collectiezoeker
Tresoar: bibliotheekcatalogus

(dit blogbericht is eerder gepubliceerd op de website van de Week van de Klassieken)

0 reacties: