vrijdag 23 maart 2012

(Speur)neuzen in het verleden

Sinds twee weken kijk ik weer naar mijn favoriete detectiveserie. Elke aflevering heeft een andere speurneus in de hoofdrol. Moorden worden er niet gepleegd, maar veel belangrijke spelers van de bijrollen leven niet meer. En de detective gaat op zoek naar oude documenten in depots en magazijnen. Hoe deze detectiveserie heet? Verborgen Verleden.

De nieuwe serie van Verborgen Verleden is weer begonnen. Bekende Nederlanders gaan op zoek naar hun verleden. De deelnemer geeft zelf aan wat hij of zij te weten wil komen. Dat kan een speurtocht zijn naar verloren familielid tot aan het ontrafelen van een lang doorverteld familieverhaal.

Elke uitzending kijkt als een aflevering van een spannende detectiveserie. Het verhaal begint dichtbij: eigen herinneringen, plakboeken met foto's, verhalen die moeder of oud-tante zich nog weten te herinneren. En van daaruit start het onderzoek. Gelijk met het onderzoek wordt ook de geschiedenis van dat onderwerp of van die periode uitgelegd. Zo ontvouwt zich steeds verder het plot totdat voldoende bewijsmateriaal is gevonden.

Dit bewijsmateriaal in het genealogisch onderzoek kan leiden tot verrassende, positieve ontdekkingen en wendingen, maar ook tot ontgoocheling of zelfs teleurstelling. Je moet op alles voorbereid zijn als je een verhaal dat generaties lang binnen een familie is rondverteld en zo een eigen leven is gaan leiden, met feiten gaat staven.

Feiten, die eigenlijk voor het oprapen liggen. De documenten zijn er. Je hoeft ze 'alleen maar' te vinden. Dat laatste is, ondanks dat de digitalisering een enorme hulp is in dit onderzoek, niet even eenvoudig. Dat vraagt om een goede detective. Elke aflevering van Verborgen Verleden is een spannende onderzoek met zo'n detective.

Meer weten?
- morgen om 20.15 uur is Jetty Marthurin te gast

0 reacties: