woensdag 1 februari 2012

Verrassende aanwinst

Gravure van het Pantheon uit I Quattro Libri del Architettura
door Andrea Palladio (1570)
Soms stuit je op een verrassende aanwinst. Als bibliothecaris van de Buma Bibliotheek zorg ik ook voor de aanschaf van boeken. Dat betekent dat je niet alleen tussen de nieuwste van de nieuwste boeken zit te neuzen, maar dat je je ook verdiept in ouder papier. Dat laatste meestal in de vorm van schenkingen. En daar kunnen soms bijzondere exemplaren tussen zitten.

Afgelopen maandag trof ik zo'n exemplaar. Tussen twee planken van overwegend kleine en grauwe boeken uit de negentiende eeuw bevond zich een moderne, beige band, zo groot als een vel papier op A3-formaat. Bij het openslaan viel gelijk de rijk versierde titelpagina op zoals je die treft in boeken uit de zestiende en zeventiende eeuw. Maar het jaartal op de titelpagina (1570) was te oud voor het boek dat voor mij op mijn bureau lag. De kleine letters gaven meer duidelijkheid.

Het ging om een facsimile uit 1951 van het beroemde I Quattro Libri dell 'Architettura van Andrea Palladio. Het origineel komt uit 1570. Het is een handboek van de Italiaanse architect Andrea Palladio (1508 - 1580) over architectuur. Het boek staat bol van gravures van plattegronden, gevels, vloeren, dwarsdoorsnedes, kapitelen en noem maar op, van zowel eigen ontwerpen van Andrea Palladio als van gebouwen uit de oudheid. Een lust voor het oog.

Nog even kijken in de catalogus (nee, niet aanwezig) en dit boek kwam op de stapel van boeken om op te nemen in de collectie van de Buma Bibliotheek. En het mooie is, omdat het een facsimile is, kan ik het boek ook uitlenen.

Meer weten?
- het boek is gedigitaliseerd en is  hier te downloaden

0 reacties: