donderdag 23 februari 2012

Romeinen in miniformaat

Maak kennis met Bassus (of Hilarus), mijn nieuwste mascotte: de minifiguur Romein van LEGO.

Basus en Hilarus waren twee Friezen die dienst hadden genomen in het Romeinse leger. Zij maakten deel uit van de keizerlijke wacht van niemand minder dan keizer Nero. Dit weten we uit grafinscripties die in Rome zijn gevonden. Volgens recent onderzoek is het echter ook mogelijk dat beide Friezen in dienst zijn geweest van de bevelhebber Germanicus die ruim dertig jaar eerder dan keizer Nero leefde.

Bassus of Hilarus dus. Maar dan in miniformaat. Vanaf 1975 begon LEGO met de minifiguur. Eerst als inwoner van Miniland, later ook als kloeke ridder of onverschrokken astronaut. Inmiddels zijn er minifiguren als piraten, Ninjastrijders, Atlantisduikers, mummiejagers, UFOspotters, en wat al niet meer. En dan heb ik het nog niet gehad over Darth Vader, Indiana Jones, Buzz Lightyear, Harry Potter, Jack Sparrow, Batman, het Vrijheidsbeeld, ...

Enkele minifiguren waren nog niet uitgebracht, zoals de Griek of de Romein. Gelukkig heeft LEGO dit opgepakt. Sinds enige tijd verkoopt LEGO losse minifiguren, die in een serie van zestien verschillende figuren worden uitgebracht. En ja, eindelijk, de zesde serie bevat een Romein! Samen met onder andere de Minotaurus. Wie nu een heel Romeins legioen van LEGO wil hebben, er is wel een probleem. Je kunt aan de verpakking niet zien welk minifiguur in het zakje zit. Zie het als plaatjes sparen.

Mijn Bassus is binnen. En dit smaakt naar meer. Ik heb er alle vertrouwen in: oudheid-LEGO komt eraan!

0 reacties: