donderdag 8 september 2011

DichterBy: de gedichtenapp van Tresoar

Genieten van Friese poëzie op je smartphone of tablet? Of speel je liever een spelletje met Friese verzen? Dat kan allemaal heel binnenkort met DichterBy, de app van Tresoar (Fries Historisch en Letterkundig Centrum) voor iPhone/ iPod Touch, iPad en Android.

DichterBy brengt poëzie wel heel dichtbij. De app maakt namelijk gebruik van je GPS. Ben je in een bepaald dorp of stad in Friesland, schakel DichterBy in, en je kunt luisteren naar gedichten over de plek waar je op dat moment bent. Of van je scherm lezen, natuurlijk. Wil je het gedicht delen, dan kan dat rechtstreeks vanuit de app via de grote netwerken Twitter en Facebook. Maar er is meer. Het is mogelijk om gedichten te verzamelen. Voor elk gedicht dat je op locatie beluisterd hebt, krijg je punten. Punten die je in Tresoar kunt inwisselen. Denk aan het principe van FourSquare. Wil je dit liever niet, dan kun je dit spelelement ook uitschakelen.

Met deze app wil Tresoar Friese literatuur eens op een andere manier aanbieden en ook een bredere groep kennis laten nemen van Fries cultureel erfgoed. De app is ontwikkeld in het kader van de Moanne fan it Fryske Boek die op 16 september van start gaat.

Ik heb afgelopen maandag al even een testversie van de app mogen proberen, en dat ging mooi. En voordat je nu al enthousiast naar de App Store of Android Market om de hoek rent, heb even geduld. DichterBy is te downloaden vanaf 16 september bij de start van de Moanne fan it Fryske Boek. Gratis natuurlijk.

2 reacties:

Rob Coers zei

Wat een mooi initiatief Hans. Ik ga 'm zeker uitproberen, al zal ik waarschijnlijk voorlopig niet voorkomen in de Highscores. Je stuurt straks vast en zeker een reminder als ie echt beschikbaar is.

Hans zei

@Rob
Dank je voor je reactie. Ik ben zelf niet bij de app betrokken, en ik heb je reactie in Tresoar doorgegeven. Als het zover is, laat ik het weten. Via Twitter en blog natuurlijk.