zondag 22 mei 2011

Het boekenmagazijn op slot

Boekenmagazijn in Tresoar
Foto: Tresoar
Dat mag ik graag doen. Een rondje maken door het boekenmagazijn van Tresoar. En natuurlijk door de archiefdepots, maar het magazijn bezoek ik vaker. Het begint al met de stilte, zodra je de deur van het magazijn achter je hebt gesloten. Dan de geur van (soms eeuwenoud) papier, en tot slot het overweldigende gezicht van al die boeken.

Middeleeuwse handschriften, de Erasmiana, de kasten met plaatwerken, of een moderne studie die ik graag in de open opstelling van de Buma Bibliotheek zou zien: allemaal te vinden in het magazijn. En dan heb ik het nog niet gehad over het letterlijk eeuwenoude stof dat je vingertoppen zwart maakt na een speurtocht langs oude werken. Fantastisch!

In een deel van het boekenmagazijn van de Universiteitbibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen is zo'n bezoek voorlopig niet meer mogelijk. Daar zit sinds afgelopen woensdag een magazijn met een kleine 25.000 boeken op slot. Geen boek mag erin of eruit. Afgesloten en voor niemand toegankelijk. De reden? Schimmel. Een gespecialiseerd bedrijf onderzoekt het type schimmel waarna de schoonmaak van magazijn en boeken kan beginnen.

Vocht en boeken, het was in de oudheid al een bekend probleem. Dit schreef de Romeinse bouwmeester Vitruvius uit de eerste eeuw v. Chr. over de ligging van bibliotheken bij het ontwerpen van een huis:
Bibliotheken moeten op het oosten liggen, want het gebruik vereist ochtendlicht en bovendien mogen boekrollen in bibliotheken niet wegrotten. Wanneer ze namelijk op het zuiden of westen liggen, hebben de boeken te lijden van boekenwurmen en vocht. Vochtige winden, die vandaar opsteken, brengen wurmen voort en laten die gedijen; vochtige damp, die in de papyrusrollen trekt, brengt deze door schimmel tot verval. (De architectura 6.4.1)
Ik moet er niet aan denken. Veel sterkte toegewenst in Groningen.

0 reacties: