dinsdag 12 april 2011

Waanzinnig om te weten: Horrible HistoriesToeval of niet, van twee kanten tegelijk stromen deze dagen de Horrible Histories mijn nieuwe media binnen. Voor wie Horrible Histories niet kent, het is van oorsprong een boekenserie over geschiedenis voor kinderen tussen tien en vijftien jaar. In Nederland staat de serie bekend onder Waanzinnig om te weten van Uitgeverij Kluitman.

De boeken vertellen de geschiedenis met een knipoog waarbij de nadruk ligt op het ongewone, om het maar zacht uit te drukken. De boeken staan bol van feitjes, weetjes en anekdotes en er zijn zelfs oefeningen om je geschiedenisleraar te overhoren. Ondertussen pak je wel de geschiedenis mee. De boeken zijn geïllustreerd met grappige plaatjes. De serie is een groot succes. Er zijn verschillende themaboeken, er is een website en, zoals je hierboven hebt gezien, er worden zelfs TV afleveringen gemaakt die de BBC uitzendt.

Voor de klassieke oudheid heb ik twee delen in mijn boekenkast staan: Die gave Grieken en Die rare Romeinen (en dat is nog een vriendelijke vertaling van The Rotten Romans). Een aanrader!

Meer weten?
- Horrible Histories op het YouTube-kanaal (BBC)

(met dank aan @annemiekenijdam en kenodoxia)

2 reacties:

Festina Lente zei

Hijs leuk!

Hans zei

@ Festina
Na Mozes hebben nu ook Cleopatra en Marcus Antonius de nieuwe media ontdekt!