woensdag 2 februari 2011

Sociaal lezen (dl 2): LibraryThing

Foto: Tresoar
Dit staat geschreven in de catalogus uit 1622 van de Amsterdamse Stedelijke Bibliotheek bij een verdwenen boek:
Geef het boek terug, dief. En beter je leven.
Een aantekening zoals hierboven zul je in de catalogus LibraryThing niet zo snel tegenkomen. LibraryThing is een sociale boekencatalogus met uitgebreide mogelijkheden. Ik heb het een en ander geprobeerd in het kader van de cursus 23 Dingen, en mijn ervaringen zijn positief. Met je muis langs de kaften van de boeken snuffel je heel makkelijk rond tussen de virtuele boekenplanken. Via LibraryThing kom je op ideeën, je kunt de boekinformatie opzoeken en beoordelingen lezen. Er is een mogelijkheid op het Forum berichten achter te laten en LibraryThing is geheel verbonden met de sociale netwerken. Sociaal lezen, dus.

Maar er is (nog) meer. LibraryThing maakt het ook mogelijk de bibliotheekcatalogus van bijvoorbeeld Tresoar aan de sociale catalogus van LibraryThing te koppelen. In de instituutscatalogus komen tags, recensies en titelsuggesties uit LibraryThing onder de titel te staan. Dat kan er dan zo (en klik op bijvoorbeeld de bovenste treffer uit de titellijst) uit zien. Aangesloten bibliotheken kunnen ook weer doorzocht worden via de pas gelanceerde app van LibraryThing (Library Anywhere) voor de smartphone. Op moment van raadplegen waren er echter nog geen Nederlandse bibliotheken aan de app gekoppeld.

LibraryThing is er zeker één om te onthouden. Het werkt makkelijk, de aanbevelingen brengen je op ideeën, en de aankondigingen van activiteiten van aangesloten bibliotheken vind ik een mooie functie. Maar om zelf mijn boeken te catalogiseren en te delen via LibraryThing, dat is toch niet helemaal mijn ding.

2 reacties:

23 Dingen zei

Lijkt me zo mooi om e.e.a. uit te proberen met de BUMA bibliotheek en LT. Een unieke collectie die een mooie aanvulling, een verrijking is op wat er al is binnen LT. Heb je al s een steekproef gedaan naar de aanwezigheid van klassieke literatuur?

Hans zei

Nog niet een echte steekproef gedaan. Naar aanleiding van je reactie heb ik nu wel een aantal titels gezocht (de handboeken maar ook studies), en er staat meer dan ik dacht.