donderdag 27 januari 2011

Sociaal lezen: SocialBooks

Dit kwam ik hier tegen: Social Books, een nieuwe technologie die het mogelijk maakt je boeken sociaal te lezen. Hoe zit dat, sociaal lezen? Zie het als een leesclub, maar dan online. Dat wil zeggen: bekijk de digitale boekenplank met e-boeken van andere lezers en schaf eventueel hun favoriete boeken aan. Volg andere lezers en zie wat mensen die jou volgen, lezen.

Maar dat is nog niet alles. Met SocialBooks is het mogelijk ook notities bij passages in het boek te maken en deze te delen. Het toevoegen van notities en het delen ervan gebeurt via een overlay (laag) over het boek: de inhoud van het boek blijft onveranderd. Discussieer met andere lezers (binnen een groep, of op het hele Internet) over een passage, door in je boek een passage te markeren. Voeg foto's en video's aan deze notities toe. En deel dit natuurlijk via de grote sociale netwerken als Facebook en Twitter.

Als ik het goed begrijp, gaat het met SocialBooks om een stukje techniek dat uitgevers in hun e-boeken uit hun fondslijst kunnen inbouwen. Hierdoor moet in de toekomst in principe elk e-boek geschikt kunnen zijn om sociaal gelezen te worden.

Wordt dit nu het nieuwe lezen? Ik zie niet in waarom niet. We lezen steeds meer e-boeken, we delen onze boekenplank al met LibraryThing waar we andere lezers ontmoeten en we er onze meningen uitwisselen. Met SocialBooks combineer je beide functies ineen en voeg je er nog functies aan toe (notities en de ondersteuning van de grote sociale netwerken). En dat allemaal vanuit het e-boek zelf dat we aan het lezen zijn. Dit laat het nog maar eens zien: we staan met de e-boeken nog maar helemaal aan het begin van een heel nieuwe manier van lezen.

Meer weten:
- de ontwikkelaar van de techniek voor deze nieuwe manier van lezen

3 reacties:

Bas zei

Een mooie toepassing voor leeskringen, lijkt me.

Hans zei

Zeker een goed idee. Afwachten of ook uitgevers dit oppakken. Een interessante ontwikkeling om te volgen.

23 Dingen zei

Heel fraai ja. We houden het moment van pubblicatie in de gaten!