maandag 15 november 2010

Muze op Maandag

'Muze op Maandag' is een nieuwe rubriek op dit digitale schrijfplankje. Een rubriek, waarin de oudheid op een of andere wijze aan bod komt. Dat kan zijn een filmfragment, een bekende of juist minder bekende passage in vertaling, een leuk weetje of een pakkende anekdote, of weer wat anders. Wat er maar die week voor handen is.

Zoals de titel al zegt, wil ik *proberen* elke maandag met een bericht te komen. Maar het kan heel goed een keer op zondag of op dinsdag zover zijn. Of een keer helemaal niet. Maar eens kijken hoe dit uitpakt.

Filmposter
Voor deze eerste 'Muze op Maandag' grijp ik terug op de heren van Monty Python. Het is een fragment uit de film The life of Brian uit 1979. Brian Cohen wordt geboren naast de stal waarin Jezus Christus is geboren. Door een misverstand wordt Brian aangezien als de nieuwe messias. Dit uitgangspunt levert hilarische scenes op. In een voor classici bekende scene schrijft Brian een anti-Romeinse leus als graffiti op de muren, maar een soldaat betrapt hem, corrigeert zijn verbuigingen en naamvallen en Brian moet voor straf honderd maal zijn leus in juiste grammatica overschrijven. Ook op de muren.

De scene die ik heb uitgekozen, gaat over de verzetsbeweging People's Front of Judea, waarvan Brian ook even lid is. Deze verzetsbeweging zet zich af tegen de Romeinse overheersing en vraagt zich af wat de Romeinen eigenlijk voor de inwoners van Judea hebben betekend? Kijk zelf maar.

0 reacties: