zondag 15 mei 2011

Valkuilen van het schommelproject

Klik op de afbeelding voor een vergroting
Van de zesde-eeuwse Griekse natuurfilosoof Thales van Milete wordt gezegd dat hij op een avond zo naar de sterren keek, dat hij een put over het hoofd zag en erin struikelde, waarna een vrouw toesnelde en hem toesprak: "Hoe kun je verwachten alles over de hemel aan de weet te komen, Thales, als je niet eens kunt zien wat vlak voor je voeten ligt?"

Niet zo heel lang geleden kwam bovenstaande afbeelding op mijn pad (klik op de foto voor een vergroting). Het gaat over de valkuilen waar je, als je te veel omhoog kijkt en het concrete uit het oog verliest, zo inloopt bij een project.

Ik vind het een prachtige plaat. Van de uitleg van de klant via de tussenstappen (documentatie! rekening!) tot aan de eigenlijke wens van de klant. Op zoek naar een goede afbeelding ervan stuitte ik op de voorgeschiedenis van de plaat, die begint in de jaren zestig. Sindsdien is het schommelproject op menig vakgebied toegepast en heeft het al bij velen op het werk boven het bureau gehangen, als voorbeeld van hoe het vooral niet moet.

De bovenstaande afbeelding van het schommelproject is het meest bekend, maar er zijn meerdere varianten. En ja, je kunt zelfs je eigen reeks samenstellen en van commentaar voorzien, om nu niet meer als een Thales in de put van Milete te vallen.

Meer weten?
- geschiedenis van de project-schommel met afbeeldingen
- bestel de merchandise rond het schommelproject

0 reacties: