vrijdag 8 april 2011

Spaar ze alle vijf!

- Ik heb Claudius dubbel. Zullen we die ruilen voor Augustus?
- Maar ik heb Claudius al. Ik ben op zoek naar Tiberius. Heb jij die soms? En wist je dat Caligula heel zeldzaam is. Het is de enige koperen. De anderen zijn van goud.

Gistermiddag, vlak voor vijf uur, werden ze bezorgd: de vijf boekenleggers die we hebben laten maken bij de tentoonstelling (G)OUD GELD: munten en handel in Romeins Frysl├ón van Fries Museum en Tresoar in het kader van de Week van de Klassieken. Ik keek al een paar dagen met spanning uit naar deze boekenleggers.

Elke boekenlegger heeft een keizersportret op de voorzijde en de achterkant van die munt met een aankondiging voor de tentoonstelling op de achterzijde. De boekenleggers zijn gebaseerd op banieren die in de tentoonstelling bij de munten hangen. Voor de tentoonstelling hebben we gekozen voor munten van vijf keizers (Augustus, Tiberius, Caligula (Gaius), Claudius en Nero) die allen op een of andere wijze een band hebben met Friesland in de Romeinse tijd.

Behalve de munten uit het Fries Museum hebben we ook andere objecten in bruikleen die rijkdom en (ruil)handel in Romeins Friesland illustreren. Oude drukken uit de collectie van Tresoar maken de tentoonstelling compleet. Het is deze balans van objecten en boeken die mij zo aanspreekt: het resultaat van een samenwerking van twee erfgoedinstellingen.

De tentoonstelling was al te bezichtigen en nu zijn de boekenleggers er dus ook. En ik ben tevreden met het resultaat. Vooral omdat het om een serie van vijf leggers gaat. En toen sloeg de fantasie op hol. De vijf boekenleggers als verzamelplaatjes van Tresoar en Fries Museum. Ik zie het al voor mij:

- Hebben jullie Nero al gezien?
- Wat? Nero? Nee. Die is nieuw!
- Kom mee, Nero kun je nu afhalen bij Tresoar.

3 reacties:

Edwin Mijnsbergen zei

Fun :-)

Festina Lente zei

Ze zijn mooi! Ik wil die van Nero wel :-)

Hans zei

@Edwin
Dank je wel. Hier en daar kregen we al een verzoek voor een complete serie van de boekenleggers.

@Festina
Dank je. Dat kan wel geregeld worden.