zaterdag 1 januari 2011

... en een doos koekjes graagDat zou pas service zijn in een bibliotheek: bij elke uitlening een doos koekjes. Dit filmpje over bibliotheken vond ik op YouTube in het kader van de cursus 23 Dingen.

Een doos koekjes bij elke uitlening deelt Tresoar niet uit. Wel is Tresoar aanwezig op YouTube met twee kanalen. YouTube is een fantastisch medium. Uren en uren kun je ronddwalen tussen de filmblikken van YouTube. Voor je het weet, is je avond al om. Ik heb mooi beeldmateriaal gevonden op een van de twee kanalen van Tresoar, zoals de bouw van ons huidige dienstverleningsgebouw aan de Boterhoek 1, en een kort filmpje van de studiezaal, zoals ik mij die herinner toen ik voor het eerst de toenmalige Provinciale en Buma Bibliotheek van Friesland binnenstapte. Alleen stonden er toen ook terminals op de tafels om de collectie te doorzoeken.

YouTube is een mooi middel om in te zetten voor Tresoar. Zouden wij niet instructiefilmpjes kunnen plaatsen over hoe de collectie te raadplegen in plaats van geschreven instructie op onze eigen website? Het beeld is zoveel duidelijker voor de mens dan een pagina met tekst. Dure productiebedrijven heb je ook niet nodig hiervoor: door alleen je (zoek)acties van je computerscherm te laten zien in combinatie met een voice-over kun je duidelijke instructies geven, zoals Rob Coers al meerdere malen heeft bewezen met instructiefilmpjes bij de cursus 23 Dingen. Ook zou Tresoar (indien nodig in overleg met de rechthebbenden) beeldmateriaal uit de collectie op YouTube kunnen plaatsen en deze zo het publiek aanbieden.

En die doos koekjes en het glas melk? Misschien kunnen we overwegen onze service uit te breiden. Maar dan wel consumeren in de publiekskantine.

0 reacties: