vrijdag 18 mei 2012

Verboden in te zoomen!

Foto: Chris Devers
Bron: http://www.flickr.com/photos/cdevers/2452829829
Dat was wat de docent ons tijdens de cursus video-bewerken ons op het hart drukte. Afblijven dan die zoomknop! 'Maar als je nu ... ', probeerde mijn collega nog, maar de docent kapte de vraag af. Nee. Zoomen tijdens het filmen doe je niet. Punt uit.

Ik zal het uitleggen. In Tresoar volgen we een introductiecursus video-bewerken. Doel van de cursus is om ons vertrouwd te maken met de basis beginselen van het filmen, en vooral van het monteren van het geschoten materiaal.

We hebben nu één cursusmiddag gehad. Het grootste deel van de les ging op aan theorie, waarin de docent ons goede tips meegaf. Zo weten we nu dat bewegingen doorgaans van links naar rechts over je scherm gaan. Of je nu een terrein inloopt of een bus instapt, het gebeurt van links naar rechts. Uit die bus stappen gaat trouwens net andersom: van rechts naar links. En wil je iemand filmen die verdwaald is, laat hem dan van rechts naar links, van links naar rechts en weer van rechts naar links lopen: de verwarring voor de kijker is compleet.

Waar geen verwarring over mocht bestaan, was het zoomen tijdens het filmen. Dat doe je dus niet. Wel mag je eerst een shot nemen, vervolgens inzoomen op je onderwerp, dan weer een shot nemen en deze shots achter elkaar zetten in de montage. Je kunt tenslotte moeilijk elke keer een hoogwerker huren als je de bovenste verdieping van een flatgebouw wilt filmen. Maar, geen gezoom tijdens het filmen. OK. Dat is dan duidelijk.

Na deze korte serie tips was het tijd om kennis te maken met de software. In- en uitpunten plaatsen hier, het fragment naar de tijdlijn slepen daar, en de eerste montage was een feit. Het einde van de cursusmiddag ook, trouwens. Volgende week meer. Dan gaan we verder inzoomen op de software. En dat mag gelukkig weer wel.

0 reacties: