maandag 7 mei 2012

Muze op Maandag: president van Gallië

Vercingetorix geeft zich over
Bron: Wikimedia Commons
Frankrijk koos gisteren zijn nieuwe president. Een illustere voorganger van de nieuwe president is een Gallische stamvorst en aanvoerder van de Gallische bondgenoten. Muze op Maandag legt uit wie.

Het is 52 v. Chr. Al zeven jaar lang probeert Caesar heel Gallië tot de kleinste dorpjes aan toe onder Romeins bewind te krijgen. De zoon van de stamvorst Celtillus van de stam de Averni biedt dapper tegenstand. Zijn naam? Vercingetorix.

Vercingetorix is de leider van de opstand tegen Caesar in 52 v. Chr. Hij roept op tot verzet en wordt uitgeroepen tot stamvorst en aanvoerder van de de stammen die zich bij hem aansluiten. Maar bij de eerste veldslag bij Noviodunum Biturigum gaat het al mis voor hem. Na deze nederlaag verandert Vercingetorix van tactiek: hij vermijdt de slag op het open veld en richt zich op de aanvoerlijnen van Caesars leger.

Steeds meer bondgenoten sluiten zich aan bij Vercingetroix' opstand. Caesar krijgt versterking van zijn troepen uit het noorden en samen treken zij naar het zuiden om dat deel te beschermen. Terwijl Caesar onderweg is, valt Vercingetorix hem aan op het open veld en weer trekken Vercingeotrix en zijn mannen aan het kortste eind. Zij verschansen zich in de vesting Alesia.

Daar gebruikt Caesar een nieuwe tactiek: die van beleg en insluiting. De Galliërs proberen een gat te slaan door de bezetting van Caesar, maar slagen niet. Dan eist de honger zijn tol. Vercingetorix en zijn aanhangers geven zich over. Gallië is definitief verslagen.

De volgende zes jaren brengt Vercingetorix door in een Romeinse gevangenis totdat Caesar hem in 46 v. Chr. toont aan het Romeinse publiek tijdens zijn triomftocht door de straten van Rome. Na de triomftocht wordt hij omgebracht.

0 reacties: