maandag 28 mei 2012

Muze op Maandag: hoofdact op het festival

Euripides (ca. 485 - 406 v. Chr.)
Bron: Wikimedia Commons
Vandaag is de laatste dag van het festival Pinkpop. En geen festival kan zonder zijn hoofdacts op mainstage. De festivals in de oudheid kenden hun eigen (hoofd)acts. Muze op Maandag juicht mee voor een van de beroemdste festivalacts.

Het grote festival in vijfde-eeuws Athene was de Grote Dionysia. Dit festival werd in maart gehouden ter ere van de god Dionysus (god van wijn, roes en extase). Tijdens de Grote Dionysia vonden er theateropvoeringen plaats van komedies, tragedies en satyrspelen. Deze laatste twee typen voorstellingen werden op één dag gespeeld en werden samen een tetralogie genoemd. Een van de beroemdste auteurs van de tragedies was de hoofdact Euripides.

Euripides (ca. 485 - 406 v. Chr.) wordt gezien als de laatste van de drie grote Griekse tragici. Zijn voorgangers waren Aeschylus en Sophocles. Over het leven van Euripides is weinig bekend. Hij is geboren op het Griekse eiland Salamis. 455 was zijn debuutjaar als tragediedichter. Zijn laatste levensfase bracht Euripides door aan het hof van Macedonia waar hij in 406 stierf.

Euripides introduceerde nieuwe elementen in zijn tragedies. Bij Euripides stond vooral de mens centraal: hij maakte de mythische hoofdrolspelers veel menselijker dan zijn voorgangers. Na zijn dood werden de stukken van Euripides meer en meer gewaardeerd en van Euripides hebben we nu de meeste stukken over in vergelijking met de andere twee Grote tragici. Van de vermoedelijk wel negentig toneelstukken van Euripides zijn slechts 18 bewaard, waarvan er 17 een tragedie zijn. Vijfmaal ontving Euripides de eerste prijs op de Grote Dionysia, waarvan de laatste keer postuum.

0 reacties: