vrijdag 4 mei 2012

Limonade met Mars voor Jong Tresoar

Het is zondagmiddag, even na drie uur. In de bestuurskamer van het Fries Museum is de rust weer teruggekeerd. Op tafel staan enkele karaffen, nog voor de helft gevuld met limonade. De zak met chocolade mini-marsjes is helemaal leeg. Het college van de middag zit erop.

Nog geen uur geleden zat de bestuurskamer vol met jonge onderzoekers tussen de 8 en 12 jaar. Zij kwamen voor het kindercollege (want om dat college gaat het hier) dat Fries Museum en Tresoar in het kader van de Week van de Klassieken organiseerden. Aan de hand van een chocoladereep (Mars), een fles schoonmaakmiddel (Ajax), een grote goudglanzende replica van de god Mars, en een cassette vol met bronzen godenbeeldjes vertelden Evert Kramer (tot voor kort conservator Terpencultuur en Middeleeuwen van het Fries Museum) en ikzelf (bibliothecaris Tresoar, Buma Bibliotheek) een uur lang over Griekse en Romeinse mythologie en de Romeinse godenbeeldjes die in de Friese terpen zijn gevonden.

Tresoar is een van de vier organiserende partners in de Week van de Klassieken. In deze landelijke actieweek (17 tot en met 26 april) was er extra aandacht voor de klassieke oudheid aan de hand van een thema. Dit jaar was dat 'mythologie'. Met de meer dan 50.000 boeken over de klassieke oudheid van de Buma Bibliotheek van Tresoar is de Week van de Klassieken voor Tresoar een uitstekende activiteit om de klassieke oudheid in Nederland en in Fryslân extra onder de aandacht te brengen. De samenwerking met Fries Museum was ook deze keer weer prima.

Vol enthousiasme vertel ik een dag later over het succesvolle kindercollege, de slimme vragen van de kinderen en de positieve reacties van de ouders. En dan realiseer ik het mij pas: Tresoar is met zijn tien jaar net zo jong als de deelnemers aan het kindercollege. Ik weet het zeker: Tresoar heeft net als deze kinderen een prachtige toekomst voor zich.

(dit blogbericht is eerder gepubliceerd op de jubileumwebsite van Tresoar)

0 reacties: