vrijdag 11 mei 2012

E-boek downloaden? Lees eerst de uitleg van 4002 woorden

Foto: Daniel Y. Go
Bron: http://www.flickr.com/photos/danielygo/5391176827
Met toenemende verbazing las ik dit blogbericht van het interessant blog Dee'tjes. D. over internet, zoeken en bibliotheken van Dymphie over de persoonlijke strubbelingen met de e-boeken- en de e-readerapp van Bol.com. Het deed mij denken aan wat ik eerder had gelezen op de website Pottermore.

Nog niet zo lang geleden kregen de boeken van Harry Potter er digitale broertjes bij. Op de webshop van Pottermore lanceerde J.K. Rowling de langverwachte e-boeken over de beroemdste tovenaarsleerling. Nieuwsgierig nam ik een kijkje op de website. Mijn oog viel op het artikel over Downloading e-books.

In een webpagina waar maar geen einde aan wilde komen, werd platform voor platform, e-reader voor e-reader, bestandsformaat voor bestandsformaat en zelfs land voor land uitgelegd hoe je je net gekochte e-boek kon downloaden. Onder de indruk van de lengte van het artikel heb ik tekstverwerker Word het aantal woorden van deze uitleg laten tellen, en Word telde er 4002.

4002? Ja 4002. Zoveel woorden heeft de website Pottermore ervoor nodig om uit te leggen hoe je een e-boek van Harry Potter kunt downloaden en lezen.

Nu vertel ik helemaal niks nieuws als ik zeg dat het lezen op verschillende dragers van e-boeken die beveiligd zijn met DRM, niet bepaald gemakkelijk is. Blijf je binnen een ecosysteem zoals Amazon met Kindle of Apple met iBooks, dan is er weinig aan de hand, maar zodra je erbuiten treedt, kan het knap lastig worden. Zoals het bovenstaande blogbericht van Dymphie aantoont.

Waarom is dat? Ik bedoel, 'vroeger' hoefde je ook niet een CD van platenmaatschappij Sony per se op een CD-speler van elektronicafabrikant Sony af te spelen?

De grondigheid waarmee Pottermore zijn klanten van dienst is in deze uitleg, is natuurlijk zeer te prijzen. Maar dit zou toch zo veel gebruiksvriendelijker moeten kunnen!

2 reacties:

Festina Lente zei

Te gek voor woorden! Een gebruikershandleiding zou in 140 tekens moeten passen....

Hans zei

Dat zou wat zijn. Maar op een dag, in de (nabije?) toekomst ...