vrijdag 2 maart 2012

Win een wisselbokaal

Detail uit het testament van L.A. Buma met onderaan 'Buma Bibliotheek' (collectie Tresoar)
(klik of tik op de foto voor een vergroting)
Vanaf 2009 wordt jaarlijks de L.A. Buma-bokaal uitgereikt voor de beste kenner van de klassieken in Noord-Nederland.
Dit las ik tot mijn verrassing een paar maanden geleden terug in de Wikipedia in het lemma over Lieuwe Annes Buma. Vanaf de eerste landelijke editie van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz voor gymnasiasten in 2009 graveren wij in Tresoar de naam van de winnaar van de regionale voorronde Noord-Nederland in de L.A. Buma-bokaal.

Lieuwe Annes Buma (1796 - 1876) was een Friese classicus. Hij heeft zijn leven lang de klassieken bestudeerd. Als laatst levende erfde hij het volledige familiekapitaal. In zijn testament heeft Buma een legaat opgenomen van een bedrag van 100.000 gulden (omgerekend naar nu ongeveer 1.000.000 euro) voor de oprichting van “eene bibliotheek voor de Grieksche en Romeinsche taal- en letterkunde, die gevestigd zal zijn te Leeuwarden, en de naam zal dragen van Buma Bibliotheek”. De provincie Friesland accepteerde het legaat en richtte de Buma Bibliotheek op. Nu is de Buma Bibliotheek een deelcollectie van Tresoar.

Drie namen hebben we al staan in de L.A. Buma-bokaal. Over tweeĂ«nhalve week komt er weer een naam bij. Want dan vindt de regionale voorronde weer plaats. Elk jaar krijg ik de vraag wie de vragen voor de quiz verzint. Dat doen de vier organiserende partners van de Week van de Klassieken samen. En elk jaar komt de vraag langs hoe wij toch steeds weer nieuwe vragen weten te verzinnen. Maar ook dat is geen probleem. Als we de oudheid laten beginnen met Homerus in de achtste eeuw v. Chr. en we gaan door tot aan de val van het West-Romeinse Rijk in 476 n. Chr. hebben we dertien eeuwen oudheid tot onze beschikking. En dat is meer dan genoeg voor quizvragen tot en met de finale aan toe.

Maar zover is het nog niet. Eerst de regionale voorrondes op 17 en 18 maart. We kunnen nog schoolteams gebruiken. Geef uw schoolteam op, uiterlijk 5 maart, via info@tresoar.nl (t.a.v. Ids de Jong). En bevindt uw school in de regio Noord-Nederland, misschien wint uw schoolteam de L.A. Buma-bokaal. En wellicht daarna ook in de nationale Grote Ken-Je-Klassiekenquiz-wisselbokaal. Meedoen dus!

(dit blogbericht is eerder gepubliceerd op de website van de Week van de Klassieken)

0 reacties: