zaterdag 11 februari 2012

Een god met hoofdpijn

Fragment van een roodfigurige vaas met links zittend Zeus en rechts zittend Athena
(collectie: Allard Pierson Museum (APM02626))
Op een dag had de Griekse oppergod Zeus hoofdpijn. Enorme hoofdpijn. Zeus' zoon Hephaestus, de smid onder de goden, kon dit niet langer aanzien en schoot zijn vader te hulp. Met alle kracht in zijn lichaam sloeg hij met een bijl in op Zeus' hoofd. Het hoofd van Zeus spleet open, en daar kwam de godin Athena in volle wapenuitrusting te voorschijn.

Dit is in het kort het bekendste verhaal over de geboorte van de godin Athena. Het verhaal is een van de verhalen uit de klassieke mythologie. Verhalen die Allard Pierson MuseumMuseum Het Valkhof, Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar graag extra onder de aandacht brengen. En dat doen we via de vijfde editie van de Week van de Klassieken, met dit jaar als thema mythologie.

Wie nu op deze site kijkt, ziet al een behoorlijke gevulde Agenda. Dit zijn grotendeels activiteiten van de vier organiserende partners, en deze vormen het hart van de Week.

Maar daarmee is de Agenda nog lang niet vol en gereed. Wij willen graag andere partijen uitnodigen ook activiteiten te organiseren gedurende de Week. Denk aan een lezing in bibliotheek of boekhandel, een leerlingenactiviteit op school of een voordracht van een Griekse mythe door een verhalenverteller. Of weer wat anders. Activiteiten zijn erg welkom. Je kunt deze doorgeven aan agenda@weekvandeklassieken.nl.

Zeus is inmiddels genezen van zijn hoofdpijn. Samen met zijn zoon Hephaestus en zijn dochter Athena zijn zij drie van de twaalf Olympische goden. Het Griekse (en Romeinse) godenpantheon dijde verder uit met de komst van goden en helden. Met een uitdijende Agenda vol activiteiten kunnen we aandacht besteden aan al die goden en hun verhalen. Zo maken we er met ons allen een succesvolle Week van de Klassieken van.

(dit blogbericht is eerder gepubliceerd op de website van de Week van de Klassieken)
(en ja, sommige alinea's komen weer uit dit blogbericht)

0 reacties: