vrijdag 30 december 2011

Typen zonder toeters en bellen

Klik of tik op de afbeelding voor een vergroting
Dat belooft de tekstverwerker iA Writer die ik onlangs heb gedownload (iPad en Mac). Onderstrepen, voetteksten, lettertypes, regelafstanden, marges, paginanummers, kolommen, tabellen, je zult het niet tegenkomen in deze tekstverwerker. Net zoals er ook geen menubalken met knoppen zijn of rondzwevende vensters naast je document. Je krijgt een wit scherm en een blauw knipperende cursor. That's all.

De gedachte van de makers van iA Writer is, dat door het weglaten van functies, je je veel meer kunt concentreren op dat waar het echt om gaat, namelijk, het typen van teksten. Minder is meer, aldus de bedenkers.

En minder is vooral ook anders. Want iA Writer kent een aantal functies die je niet aantreft op een 'gewone' tekstverwerker. Zodra je typt, krijg je alleen (!) een heel licht grijs 'vel' voor je. De letter is plezierig groot en is verder niet aan te passen in grootte of in een ander lettertype. En dan is er nog 'Focus'. Hiermee is alleen de zin die je typt, donker; de andere tekst is licht grijs. Dit is erg rustig aan de ogen.

iA Writer is ook een echte Apple-applicatie. Het is volledig iOS- en Macproof. Het maakt gebruik van functies uit Apple's nieuwste versie van het besturingssysteem voor de Mac (Lion) en er is iCloudondersteuning: wat je op je iPad typt, zie je direct weer terug op je Mac en andersom, zonder bestanden te hoeven uploaden of downloaden of jezelf toe te mailen. De iPadversie heeft nog extra handigheidjes: zo is ook Dropbox geïntegreerd en voegt iA Writer een extra laag toe bovenop je toetsenbord, met onder andere de meest gebruikte leestekens en (ja!) pijltjestoetsen voor naar links en naar rechts.

Werkt dit concept ook? Mijn eerste indruk is positief. Je kunt gewoon (bijna) niets anders dan typen. Het best geslaagd vind ik de blauwe cursor. Het maakt de cursor los van de tekst. Dit werkt zo goed dat je je afvraagt waarom dit niet eerder is verzonnen. De app voelt heel gestileerd aan. En daar houd ik wel van. Ik moet er wel bij zeggen, dat ik er nog niet zo heel veel mee gewerkt heb.

Houd er wel rekening mee dat de tekstverwerker alleen *.txt kan openen. Ondersteuning van een *.doc of andere bekende bestandsformat is er (op dit moment) niet bij. Opslaan gaat ook in het (logisch, natuurlijk) kale *.txt-formaat.

Meer weten?
- iA Writer is momenteel in de aanbieding.

0 reacties: