zaterdag 12 november 2011

Zingen voor Nicolaus

Gevelsteen in Deventer (foto: Ronald Deventer)
Bron: http://www.flickr.com/photos/35776264@N08/4159825944
Sinterklaas is weer in het land. Dat ging niet zonder slag of stoot. Het zag er akelig stil uit op Pakjesboot 12, zo zonder de Pieten. Maar gelukkig kwamen de Pieten wel: zij zaten gewoon op een andere boot dan Sinterklaas. En de burgermeester van Dordrecht, en niet die van Averecht, mocht als een van de eerste zijn naam laten noteren in het nieuwe grote boek van Sinterklaas. Ben je er niet zeker van of jouw naam al in het grote boek staat, je kunt je naam achterlaten.

In ieder geval, het is weer de hoogste tijd voor de Sinterklaasliedjes. Ik weet nog hoe tijdens een Sinterklaasviering op het voortgezet onderwijs Sinterklaas onze conrector (een classicus) bij zich riep voor een Klassiek-Griekse versie van Sinterklaas Kapoentje. Snel klaar, alstublieft. Even opzoeken op Internet was er toen nog niet bij. De conrector spoedde zich naar zijn kamer (en zijn Grieks - Nederlands woordenboek daar!), en het is hem gelukt.

Wie liever Flat tempestas per arbores of Sonitus fit ungularum zingt bij schoen of schoorsteen dan de Nederlandse variant, op Internet circuleren verschillende lijstjes. Dit is wel de bekendste. Een Klassiek-Griekse Sinterklaas Kapoentje heb ik echter nog niet gevonden. Zo klinkt het in het Latijn:
Cappo Nicolae
Oro, quiddam iace
Mihi in caligulas
Ago tibi gratias
Wie kent de Klassiek-Griekse?

Meer weten?
- in de herhaling: dit artikel over de oorsprong van Sinterklaas tipte Oudheidpiet hier vorig jaar

0 reacties: