maandag 24 oktober 2011

Muze op Maandag: I wish to register a complaintWie nu al in de lach schiet, weet waaruit deze tekstregel afkomstig is. En weet misschien ook het verband tussen deze tekstregel en de oudheid. En voor wie het niet direct paraat heeft, Muze op Maandag dient deze week een grap in.

'I wish to register a complaint' is de openingszin van een van de beroemdste grappen uit Groot BrittanniĆ«. Het komt uit de sketch van Monty Python The Dead Parrot, of ook wel The Pet Shop genoemd. John Cleese heeft zojuist een papegaai gekocht in de dierenwinkel van Michael Palin, maar de papegaai blijkt dood te zijn. John Cleese is ontevreden over zijn aankoop en gaat terug naar de dierenwinkel. In de handen van Monty Python leidt dit tot een hilarische woordenwisseling.

Klinkt bekend? Dat kan heel goed, want in november 2008 was deze grap groot nieuws. Bijna veertig jaar sinds de eerste vertoning, kwam naar voren dat deze grap een voorloper had die meer dan 1600 jaar geleden op schrift is gesteld in het Oude Griekenland:
Een man gaat naar een slavenhandelaar. Hij klaagt dat de slaaf die hij de dag ervoor gekocht had, dood is. De handelaar antwoordt: 'Echt? Bij alle goeden. Toen hij bij mij was, deed hij dat nooit!
De context van de grap is iets anders, maar de grap zelf is gelijk. Humor kende men in de oudheid ook al. Natuurlijk, er zijn de Griekse en  Romeinse komedies, de epigrammen, de Romeinse satire, en noem maar op. Maar uit de oudheid is ook een moppenboek overgeleverd onder de naam Philogelos met moppen als hierboven. 

De grap over de dode papegaai hebben de heren van Monty Python na de uitzending op TV nog vaak in diverse live-shows en televisieoptredens opgevoerd. En wel altijd met een papegaai in de hoofdrol.

0 reacties: