vrijdag 23 september 2011

Oud(heid) nieuws

Foto: alykat
Bron: http://www.flickr.com/photos/alykat/509376927
De klassieke oudheid gaat volle kracht digitaal vooruit . Zo kwam ik de afgelopen twee weken deze drie digitale initiatieven tegen. Tijd voor een kort overzicht.

Je raakt nooit meer verdwaald met de nieuwste routeplanner van de Romeinen. De routeplanner heet Omnes Viae en toont de routes binnen het Romeinse Rijk gebaseerd op de Tabula Peutingeriana. De Tabula is een Middeleeuwse kopie van de Romeinse afstandenkaart uit de vierde eeuw n. Chr. Zoom ook eens helemaal uit op de kaart op het hoofdscherm van Omnes Viae. Zo zie je de concentratie van bewoning en de omvang van het Romeinse Rijk, tenminste volgens de Tabula Peutingeriana.

Deze week is er een app verschenen die je het je leven als gymnasiast een stuk aangenamer kan maken: Latijn (iPad only). De app bereidt je extra voor op het eindexamen met grammatica-oefeningen, die je met of zonder Marcus en Julia kunt maken. Ik heb de app nog niet geprobeerd, maar Festina wel.

En tot slot kwam ik deze tijdbalk tegen via dit bericht van het blog Oudheid. De tijdbalk is ontwikkeld door The Metropolitan Museum of Art. Ook de oudheid is erin vertegenwoordigd, met het Oude Griekenland (Europe > Ancient Greece) in meer detail dan het Romeinse Rijk (Europe > Western and Central Europe). Binnen de tijdbalk is het weer mogelijk door te klikken naar verschillende thematische essays.

0 reacties: