woensdag 14 september 2011

Nieuw! Windows 8 op je tablet

Zo. Dat ziet er een stukje anders uit. Maar het is toch echt Windows.

Microsoft heeft een eerste presentatie gegeven van Windows 8, de opvolger van de huidige versie. Tiles (of Tegels) is het toverwoord in deze versie. Geen startknop meer linksonder in je scherm, maar Tiles om programma's mee op te starten. Microsoft noemt deze nieuwe interface Metro die is komen overwaaien van Windows Phone 7, Microsofts besturingssysteem voor smartphones. De oude interface met startknop is wel beschikbaar, maar Microsoft wil het gebruik ervan zo veel mogelijk ontmoedigen.

Maar er is meer. Waar Apple functies en snufjes uit iOS voor de iDevices inbouwde in de nieuwste versie van het besturingssysteem (Mac OS 10. 7 Lion) voor computers, gaat Microsoft een stap verder. Windows 8 is namelijk geschikt voor PC èn tablet. Microsoft heeft het vertrouwde besturingssysteem zo omgebouwd dat het ook overweg kan met de chips die voor tablets worden gebruikt (ARM-chips). En als je kijkt naar de gebruikersinterface, dan zou je denken dat Windows 8 eerder voor tablets dan voor PC's is ontwikkeld. Interessante ontwikkeling, vind ik. Microsoft kiest duidelijk voor de tablet als 'computer' van de toekomst.

Opvallend is de vroege (eerste) presentatie van Windows 8. Want Windows 8 is nog lang niet klaar. De planning is om in 2012 de nieuwe Windows te introduceren. Developers kunnen een testversie downloaden.

Meer weten?
- lees een eerste uitgebreide review (via het blog van Alexander Klöpping) ...
- ... of een beknopte versie

0 reacties: