vrijdag 23 september 2011

A life on Facebook (dl. 2)Facebook introduceerde gisteren een aantal nieuwe functies, waaronder Facebook Timeline. Met Timeline is het mogelijk een tijdbalk van je eigen leven te maken. Al je handelingen op Facebook zet de netwerksite in de tijdbalk van je profiel. En het is mogelijk gebeurtenissen of foto's uit je leven van vóór Facebook aan de Timeline toe te voegen.

Ik moest gelijk denken aan dit blogbericht dat ik eind vorig jaar plaatste. Het ging toen om het filmpje A life on Facebook dat liet zien hoe je Facebookprofiel eruit zou kunnen zien als je je hele leven op Facebook zou documenteren. Dat leek wat onwerkelijk, een profiel van 40 jaar lang zoals in het filmpje: ik bedoel, bestaat Facebook dan nog wel over 40 jaar? En als Facebook dan nog bestaat, zou dit betekenen dat we stamboomonderzoek voortaan via Facebook gaan doen, vroeg ik mij af. En de rol van de RHC's hierin dan?

Nu, nog geen klein jaar later, begint het al aardig die kant op te gaan. Want Timeline maakt het mogelijk gebeurtenissen uit het verleden toe te voegen aan je profiel. Gebeurtenissen uit je leven van 40 jaar geleden, bijvoorbeeld. Zo hoeven we geen 40 jaar meer te wachten voor een vol prikbord. Met Facebook kún je je eigen biografie schrijven en je volledige leven documenteren, niet alleen van je heden, maar ook van je verleden.

Misschien doen wij in de toekomst wel stamboomonderzoek via of met behulp van Facebook? En misschien nog wel eerder dan wij nu denken. En hoe zouden wij RHC's daar dan mee omgaan? Vragen en vragen ...

2 reacties:

Festina Lente zei

Gelijk maar even een vriendenverzoek gestuurd voor Facebook!

Hans zei

@Festina
Ha, leuk. En gelijk bevestigd!