vrijdag 19 augustus 2011

Ze gaan! Ze gaan! De tabulae 2.0!

HP Touchpad
Blogde ik aan het begin van dit jaar dat de tablets in 2011 serieus voet aan de grond krijgen met daarbij vier grote spelers (Apple, tablets met Android (o.a. Samsung Galaxy Tab 10.1), Blackberry Playbook (RIM) en HP Touchpad), gisteravond werd bekend dat de grootste computerbouwer ter wereld Hewlett-Packard een punt zet achter de computerdivisie, inclusief de tablets en smartphones. Over de toekomst van webOS, HP's besturingssysteem voor tablet en smartphone, bestaat nog onduidelijkheid.

Na het succes van de iPad en de aankondiging van Android 3.0 (Googles besturingssysteem voor tablets) buitelden de aankondigingen van fabrikanten om ook tablets te gaan bouwen en verkopen over elkaar heen. En toen Apple's iPad 2 daadwerkelijk op de markt kwam, verwachtten concurrerende tabletbouwers torenhoge verkoopcijfers te behalen. The sky was the limit.

Echter, een korte poos na het verschijnen van de eerste Android-tablets stelden de fabrikanten hun verkoopverwachtingen naar beneden bij. Inmiddels zijn de eerste berichten ook al dat de tablets de tweede helft van dit jaar goedkoper worden. Daarnaast vechten Apple en Samsung (met de Galaxy Tab 10.1 (Android) getipt als de grote concurrent voor de iPad) een stevig robbertje in de rechtszaal vanwege het schenden van patenten, met als inzet van Apple een verbod op verkoop van de producten van Samsung.

Terwijl de ene computerbouwer de tablets voor gezien houdt, moet de andere - Sony - er nog aan beginnen. Je vraagt je af of zij al niet te laat zijn. Apple heeft gewoon de WOWfactor op dit moment. Zo hoor je al vaak genoeg 'iPad' terwijl men 'tablet' bedoelt; Apple heeft de grootste App Store voor tablets; en Apple heeft - heel belangrijk - de grote gebruiksvriendelijkheid door het eigen eco-systeem. Is het niet de kracht van Apple dat zij hardware en software perfect in één ecosysteem laten samenwerken? 

Dat laatste kunstje heeft Google inmiddels ook door. Met de aankoop van Motorola verwerven zij heel belangrijke patenten om het eigen Android te beschermen in deze nieuwe patentenstrijd. Maar Google kan nu in bezit van hardware (Motorola) en software (Android) een eigen ecosysteem creëren, zoals Apple dat heeft.

Inmiddels regent het geruchten over iPad 3. Een regenbui die nog vóór de lancering van iPad 2 al was aan komen waaien. De laatste stand van zaken: een verdubbeling van de huidige resolutie voor het scherm en een release van begin 2012. Maar hoe de wereld van de tablets (en ook de computers!) er dan uit ziet ... 

Meer weten?
- interessant artikel met verwijzingen op mijns inzien
- een bespreking van de iPad door een Android-fan op het blog Dee'tjes

0 reacties: