vrijdag 26 augustus 2011

Acht euro voor een tijdschrift, of toch liever software?

Wat is dat toch, dat ik makkelijker, zeg maar, een tijdschrift aanschaf, dan software voor de computer?

Ik zal het uitleggen. Vandaag heb ik de nieuwe MacFan gekocht, het tijdschrift over, nou ja dat is wel duidelijk, de Mac maar ook iPhone/ iPod Touch en de iPad. MacFan verschijnt zes keer per jaar en elke keer als er een nieuw nummer in de winkel ligt, koop ik dit met mijn ogen dicht. Ik lees het tijdschrift met veel plezier en vervolgens belandt het op de stapel met de andere MacFan's, om af en toe nog geraadpleegd te worden. En dat is dan acht euro.

Bij software ligt dit heel anders. Zo heb ik al een poosje mijn ogen laten vallen op Reeder voor Mac. Reeder is een app die RSS-berichten uitleest uit de Google Reader. Ik ben een liefhebber van RSS, en ik ben niet zo enthousiast over de Google Reader in mijn browser. Op iPod Touch en iPad heb ik een aparte RSS-reader geïnstalleerd en die bevalt heel goed. Maar op de Mac log ik elke keer netjes in op Google Reader, terwijl ik ook het erg goed beoordeelde Reeder had kunnen aanschaffen uit de Mac App Store. Nog steeds acht euro bespaard.

Waarom koop ik de een (MacFan) wel en de ander (Reeder) niet. Kijk ik naar dagelijks gebruik tenslotte, dan denk ik dat ik meer plezier heb van Reeder dan van de MacFan.

Heeft het te maken met het inmiddels ingesleten idee dat software gratis moet zijn? Nee, want de App Store heeft juist aangetoond dat voor gemak mensen bereid zijn te betalen (vergelijk de veel gedownloade app Trein voor iPhone/ iPod Touch (EUR 0,79) dat niks anders is dan de gratis NS Reisplanner op de website). Werk ik op de Mac liever met de website dan met een aparte app voor diezelfde dienst? Nee, want voor de geheugendienst Evernote gebruik ik de app in plaats van de website. Heb ik het idee dat ik iets in handen moet hebben als ik iets koop? Nee, ik download ook muziek via iTunes.

Herkenbaar? Of helemaal niet? En wat zie ik over het hoofd?

4 reacties:

Festina Lente zei

Hartstikke herkenbaar! Volgens mij zijn onze aankopen niet altijd even rationeel, eerder impulsief. En dat van dat gewend zijn aan gratis software zal ongetwijfeld meespelen...

Hans zei

Zo zal het wel zijn. Bij een app van vier euro denk ik al gauw extra na voor ik tot aanschaf overga.

Michiel Cock zei

Inderdaad: als een tijdschrift opeens 10 keer meer zou kosten dan de meeste anderen, zou je er ook nog flink over nadenken. Maar die Reeder is het wel echt waard ...

Hans zei

@Michiel
Dan wordt het toch echt tijd voor mij om Reeder uit te proberen!