zaterdag 30 juli 2011

Gevangen: Lion

Foto: Yellow.Cat
Bron: http://www.flickr.com/photos/9084427@N07/1622849175 
En daar is 'ie dan, tegenover mij op mijn bureau en onder mijn vingers op toetsenbord en muis: Lion, de nieuwste telg uit de familie van Apple's besturingssystemen. Begin deze week gevangen en geïnstalleerd.

En? Was dat installeren echt zo makkelijk als je eerder beweerde?
Ja. Lion download je gewoon uit de Mac App Store. Het duurt even voordat je de grote download binnen hebt, en dan kun je aan de slag. Lion installeert eerst een hulpprogrammaatje. Vervolgens ben je na een paar muisklikken en een poos wachten (een half uur in mijn geval) een compleet besturingssysteem verder.

Dus toch nog een paar muisklikken?
Daar valt niet aan te ontkomen. Maar het stelt niets voor. Je moet kiezen waar je Lion wilt installeren, en je wachtwoord opgeven dat je altijd bij het installeren van programma's op je Mac moet invoeren. Als de installatie dan gereed is, controleer je je (registratie)gegevens en dan is het klaar. That's it. Meer kan ik er niet van maken.

Echt niet?
Nou ja, een beetje dan. Natuurlijk kun je het jezelf moeilijker maken. Ik heb Lion geïnstalleerd over mijn huidige besturingssysteem heen. En dat is de kortste klap. Maar vóór die tijd is wel heel raadzaam een back-up te maken van je huidige documenten en je TimeMachine-backup nog eens uit te proberen. Je kunt de download van Lion voor het installeren aan kopiëren en bewaren, mocht je Lion op een andere Mac willen installeren en niet weer de hele hap willen downloaden. Je kunt zelfs van de download installatie-DVD branden of installatie-USBstick maken.

Bevalt Lion tot nu toe?
Ja hoor. Het is even wennen allemaal. Het ziet er hier en daar iets anders uit, er zijn allemaal nieuwe functies om je eigen te maken. Te veel om op te noemen, eigenlijk. Zo hoef je nooit meer tussentijds op te slaan (auto-save), kun je terug in de tijd bladeren in je documenten terwijl je eraan werkt (versions), of gaat het programma op dat punt verder waar jij het hebt afgesloten (resume). Een en ander is wel afhankelijk van de software-bouwers die deze mogelijkheden van Lion in hun eigen software moeten inpassen. Natuurlijk is de Apple software hier helemaal klaar voor. Er zijn gebaren op muis of trackpad om af te leren en aan te leren. Trouwens, wist je dat Lion het veiligste besturingssysteem van het moment is? En dan dat scrollen, hè.

Ja, hoe zit dat eigenlijk met het scrollen?
In Lion is het scrollen omgedraaid. Dat wil zeggen, wil je in een website naar beneden toe, dan moet je je vinger juist omhoog bewegen. Alsof je de tekst wegdrukt. Net als in iOS, het besturingssysteem voor iPhone/ iPod Touch en iPad. Er zitten veel meer snufjes uit iOS in Lion: zo kun je je programma's beheren op eenzelfde openingsscherm met icoontjes als in iOS (Launchpad), zijn de schuifbalken weg, krijg je de accenten op de klinkers door de toetsen ingedrukt te houden, of worden programma's schermvullend weergegeven.

Ik heb het al door. Jij bent dik tevreden.
O, zeker. En het leuke is, er valt nog een hoop te ontdekken. Nu begint het echte temmen pas ...

Meer weten?
- MacWorld heeft een uitgebreid dossier over Lion, de functies, en het installeren

0 reacties: