vrijdag 22 juli 2011

E-resources 'uitlenen' in de bibliotheek

Pagina uit het artikel over het schrijfplankje van Tolsum
via Cambridge Journals Online (klik op de foto voor een vergroting)
Feest bij Cambridge Journals Online: tijdelijk zijn alle wetenschappelijke tijdschriften uit de periode 2009 - 2010 gratis online te raadplegen. Dat las ik een paar dagen geleden in dit bericht op de website eReaders.nl.

Ongelooflijk hoeveel wetenschappelijke kennis er slechts een paar muisklikken van je verwijderd ligt. En dan is Cambridge Journals Online (CJO) nog maar één van de uitgevers of verzamelplaatsen waar je toegang hebt tot deze e-resources, of dit nu tijdschriften, proefschriften of e-boeken zijn. Voor de meeste tijdschriften heb je een abonnement op het betreffende tijdschrift nodig, maar er komt ook steeds meer beschikbaar via Open Access. Zo stelde de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) recentelijk al een miljoen euro beschikbaar om wetenschappelijke tijdschriften gratis toegankelijk te maken.

Voor het ontsluiten van deze tijdschriften (gratis of niet) is een rol voor de bibliotheken weggelegd. De (universiteits)bibliotheken hebben meestal abonnementen op de elektronische tijdschriften en stellen deze via je lidmaatschap van die bibliotheek ook beschikbaar. Zoals straks ook Tresoar. In Tresoar werken we nu hard achter de schermen om een toegang tot dergelijke e-resources gereed te maken voor de klanten van Tresoar. Met lenernummer en wachtwoord van Tresoar heb je via de website van Tresoar op elk moment van de dag toegang tot al die kennis.

Ik ben hier erg enthousiast over. In mijn studietijd heb ik veel plezier gehad van een dergelijke toegang via de universiteit, en het is plezierig bij te dragen aan het opzetten van deze nieuwe digitale dienstverlening van Tresoar. Het past prima in de kerntaken van de bibliotheek, namelijk het beschikbaar stellen van informatie. Maar dan wel aangepast aan het huidige internet-tijdperk waarin informatie altijd en overal beschikbaar is. Thuisgebruik van je collectie, dus.

Terug naar Cambridge. De gratis toegang tot Cambridge Journals Online (CJO) wilde ik graag even proberen. En ik wist precies met welk artikel. Namens Tresoar ben ik nauw betrokken geweest bij nieuw onderzoek naar de tekst in het schrijfplankje van Tolsum. Dit onderzoek is gepubliceerd in Journal of Roman Studies (Cambridge University Press). De papieren versie van dit tijdschrift staat bij de Buma Bibliotheek op de plank; nu kan ik zijn elektronische broertje eens bekijken.

Emptio Bovis Frisica: the ‘Frisian Ox Sale’ Reconsidered
A. K. Bowman,R. S. O. Tomlin and K. A. Worp (2009).

Journal of Roman Studies,
Volume 99
, November 2009 pp 156-170

http://journals.cambridge.org/abstract_S0075435800000113
Probeer zelf maar eens. Maar doe dit wel vóór 30 augustus, want daarna doet CJO de deur weer op slot.

Meer weten?
- Cambridge Journals Online is ook geoptimaliseerd om op smartphones te raadplegen

0 reacties: