dinsdag 14 juni 2011

I, Claudius ... again!

I, Claudius komt terug! BBC en HBO (Amerikaanse commerciële TV-zender en producent van series) maken opnieuw een TV-versie van de boeken I, Claudius en het vervolg Claudius the God van Robert Graves. Dat las ik in dit bericht van het blog Oudheid.

Opnieuw, want wie kent niet de veelbekroonde TV-serie van de BBC uit 1976 met Derek Jacobi in de titelrol? Televisietheater, zoals mijn collega het treffend noemde, en één van de bovenste plank. In mijn studietijd herhaalde TV10 (de zender die vooral veel oude series herhaalde) de hele serie. We hebben zelfs tijdens een Tacitus-college nog naar de eerste aflevering gekeken.

De boeken I, Claudius. From the autobiography of Tiberius Claudius en het vervolg Claudius the God and his wife Messalina (beide uit 1934) vertellen de geschiedenis van Rome vanaf Claudius' geboorte in 10 v. Chr. tot aan zijn laatste dagen als keizer in 54 n. Chr. Het boek is opgezet als autobiografie van Claudius, geschreven in zijn nadagen. Met Claudius beleef je de Romeinse politiek, de intriges en de schandalen. De boeken zijn ook in het Nederlands verschenen, het laatst nog in 2008 en 2009, maar beide zijn niet meer leverbaar.

En nu gaat de TV-serie dus op herhaling. BBC en HBO nemen beide boeken van Robert Graves als basis voor deze nieuwe miniserie. Producers van de TV-serie Rome (ook HBO) werken mee aan dit project.

Meer weten
- TV-serie I, Claudius is natuurlijk op DVD verschenen

2 reacties:

Festina Lente zei

Heb jij I Claudius wel eens helemaal gezien? Ik nog nooit, alleen stukjes. Misschien moet ik de DVD maar eens bestellen.....

Hans zei

@Festina
Ja, destijds, uitgezonden door TV10 heb ik de hele serie gezien. Het heeft toen een positieve indruk op mij achtergelaten.