zaterdag 25 juni 2011

Een proefballon in de iCloud

Foto: Rob Lee
Bron: http://www.flickr.com/photos/roblee/33703440
Nieuwsgierig naar iCloud? De nieuwe opslagdienst van Apple? 'It just works' beloofde Steve Jobs tijdens de presentatie. Wel, de eerste proefballon is al opgelaten in de (i)Cloud, en ja, het werkt. En goed ook.

Met iCloud kun je al je bestanden en apps in de wolken bewaren en draadloos synchroniseren tussen je iPhone/ iPod Touch/ iPad onderling en tussen je iDevice en je computer. Hoewel de volledige dienst in de herfst verschijnt, bewaart en beheert iCloud nu al draadloos je aankopen uit de App Store en je e-boeken tussen je iDevices en je computer. Je muziek in de wolken laat in Europa nog even op zich wachten.

Dit alles gaat erg mooi. Zo werd een app die ik downloadde via mijn computer meteen ook op mijn iPad geïnstalleerd, zonder dat ik de iPad had aangesloten aan mijn computer. En andersom ook: de computer downloadde automatisch de apps die ik onlangs gedownload had op mijn iPad, zonder dat de iPad ingeschakeld was en met de computer verbonden was.

Behalve dit draadloos synchroniseren van apps krijg je in de App Store-applicatie op je iDevice onder de nieuwe knop 'Aankopen' een overzicht van al je aankopen uit de App Store. Met een tik op een app uit dit overzicht kun je de app opnieuw installeren op je iDevice. Zonder tussenkomst van je computer. It's that simple, om maar een andere favoriete uitspraak van Steve Jobs te gebruiken.

Om dit moois aan de praat te krijgen moet je twee instellingen omzetten, één op je iDevice en één in iTunes, en beschikken over de nieuwste versie van iTunes (10.3) en van iOS (4.3.3). De rest gaat vanzelf. Probeer maar eens. En ook al is het nog in testfase, it just works.

Meer weten?
- een overzicht van nieuwe functies van iCloud en iOS 5

2 reacties:

Edwin Mijnsbergen zei

Dank voor de tip!

Hans zei

@ Edwin
Graag gedaan. En dan te bedenken dat met de introductie van iCloud in de herfst ook contactgegevens, bladwijzers, foto's, etc. op dezelfde manier synchroniseren.