zaterdag 7 mei 2011

Sociaal lezen (dl 4): *openmargin

Sociaal lezen: het blijft mijn aandacht trekken (en dl 2 en dl 3). Bij sociaal lezen kun je denken aan het delen van je boekenplank en in contact komen met andere lezers, zoals bij LibraryThing, boekenliefde.nl of deboekensalon. Maar nieuwe technieken en nieuwe tekstdragers maken ook een andere vorm van sociaal lezen mogelijk.

*openmargin presenteerde onlangs zo'n nieuwe vorm van lezen. Je leest je boeken via de app van *openmargin (binnenkort voor de iPad), en via die app maak je je eigen aantekeningen en deel je deze met andere lezers. Op de bijbehorende website maak je een profiel en hiermee kom je verder in contact met de community die zo ontstaat. Een paar maanden geleden demonstreerde SocialBooks al een vergelijkbare vorm van dit nieuwe lezen. Maar *openmargin gaat verder. Het nodigt auteurs, uitgevers en lezers uit deel te nemen aan deze communtity.

Je zou zeggen: het e-book heet niet voor niets het electronic book. Maar niks is minder waar. Zoals Wiebe de Jager (Eburon Academic Publishers) al terecht opmerkte, met het e-book zitten we momenteel in de fase van het horse-carriagesyndrom (of: incunabelsyndroom): lezen vanaf een scherm dat nog zoveel mogelijk op een boek lijkt. SocialBooks en nu *openmargin laten zien wat een e-book wéér anders kan inhouden. Naast de e-books met filmpjes, met bewegende illustraties, of het lezen als het spelen van een role-playing game, nu ook sociaal lezen.

We staan nu nog aan het begin van de ontwikkeling van nieuwe manieren van lezen. Pioniers bestormen de markt met initiatieven. Laat ze maar komen.

Meer weten?
- introductiefilmpje over *openmargin

0 reacties: