maandag 9 mei 2011

Muze op Maandag: klimaatverschillen

Foto: fauxto_digit
Bron: http://www.flickr.com/photos/fauxto_dkp/439160518/sizes
Het was droog in Nederland. En warm. Zo warm dat afgelopen zaterdag Zuid-Limburg de warmste plek in Europa was. De Romeinen troffen een heel ander klimaat aan, toen zij in het Noorden kwamen. Anders ook dan wat de Romeinen zelf gewend waren. Muze op Maandag zet enkele Romeinse meningen over het klimaat in het Noorden op een rij.

Om met de deur in huis te vallen: dit vond de geschiedschrijver Tacitus van Germanië:
Het terrein is er woest, het klimaat ruw, het leven en landschap somber. Hier kom je alleen indien het je vaderland is
Zo, de toon is gezet. Dat voorspelt niet veel goeds. De Griekse geograaf Strabo schreef nog:
De luchten zijn er eerder met regen dan met sneeuw gevuld, en zelfs op heldere dagen blijft de mist zo lang hangen dat gedurende de hele dag de zon rond de middag hooguit drie of vier uur kan worden gezien
En de encyclopedist Plinius de Oudere beschreef de natuurkrachten rond het Flevomeer:
Een ander wonder zijn de wouden: deze bedekken de rest van Germanië volledig en voegen aan de kou nog schaduw toe. De diepste wouden bevinden zich niet ver van de hierboven genoemde Chauken, vooral in de omgeving van twee meren waarvan de oevers bedekt worden door eiken met geweldige groeikracht. Als deze bomen door golven worden losgespoeld of omvergeblazen zijn door stormwinden, voeren zij tussen hun in elkaar grijpende wortels uitgestrekte eilanden met zich mee en raken dan recht overeind op drift. Met het takelwerk van hun geweldige takken hebben ze onze vloten vaak angst aangejaagd wanneer de stroming ze schijnbaar met opzet tegen de boeg van onze 's nachts voor anker liggende schepen dreef, en dan was de enige oplossing een zeeslag met de bomen aan te gaan.
Het Noorden was een plaats waar volgens Tacitus zelfs zeemonsters leefden:
Iedereen [Romeinse soldaten onder leiding van Germanicus in 16 n. Chr.] die uit die verre streken [Waddenkust] was teruggekeerd, vertelde de meest wonderlijke verhalen: gigantische wervelstormen, vogels waarvan nog nooit iemand had gehoord, zeemonsters en gestalten die half mens half dier waren, ze hadden het allemaal gezien of zich in hun angst verbeeld.
Meer weten?
- de Limes Atlas heeft een aantal Romeinse citaten over het noorden verzameld 

0 reacties: