dinsdag 31 mei 2011

Archeologische ontdekking tijdens rondleiding Tresoar

Tijdens een bezoek van een derde klas van een Leeuwarder gymnasium gisteren aan de tentoonstelling '(G)OUD GELD: munten en handel in Romeins Frysl├ón' (Fries Museum en Tresoar) in Tresoar kwam een bijzondere vondst aan het licht. Een leerling vertelt dat hij zelf met een detector op pad gaat, en hij laat enkele van zijn vondsten zien aan Evert Kramer (conservator archeologie - Fries Museum).

Twee brokjes lood trekken de extra aandacht van Evert Kramer. De twee brokjes lijken haastig gegoten slingerkogels uit de Romeinse tijd te zijn. Als de munitie opraakte, maakten Romeinse soldaten ter plekke nieuwe kogels door met een stok of (in dit geval) een duim gaatjes in de grond te maken en deze gaatjes vol te gieten met lood.

Er zijn exemplaren van dit soort slingerkogels gevonden in het legerkamp bij Velsen. Dit legerkamp wordt wel in verband gebracht met Castellum Flevum. Castellum Flevum is volgens de Romeinse geschiedschrijver Tacitus een korte tijd belegerd geweest door de Friezen in de zogenoemde Friezenopstand van 28 n. Chr. De haastig gemaakte slingerkogels van het legerkamp bij Velsen wijzen erop dat de Romeinen door een aanval overrompeld werden. Een aanval van de Friezen?

En de slingerkogels uit de rondleiding? Evert Kramer is in zijn nopjes met deze ontdekking: 'Ik heb in Friesland nog niet eerder een van deze slingerkogels gezien. Misschien is het wel een nieuwe vingerwijzing naar de Friezenopstand.'

Meer weten?
- de Friezenopstand (Tacitus, Annales, 4, 72-3) in vertaling (doorscrollen tot hoofdstuk 72)
- meer informatie over Castellum Flevum (Livius.org)

0 reacties: