donderdag 21 april 2011

Gymnasiumdag in Leeuwarden

Foto: misterbisson
Bron: http://www.flickr.com/photos/maisonbisson/2638563018
Gisterochtend ontvingen we in Tresoar schoolbezoek van een tweede klas gymnasium. Deze klas besteedde de jaarlijkse gymnasiumdag in Leeuwarden. 's Ochtends was een bezoek aan Tresoar gepland. Met het mooie weer een uitstekende ochtend om binnen door te brengen.

We ontvangen met Tresoar, Buma Bibliotheek graag scholen. Wij bieden verschillende onderdelen aan waaruit de scholen zelf een programma kunnen samenstellen. Dat kan zijn een onderdeel rond de Middeleeuwse handschriften van Tresoar of een rondleiding door de gebouwen. Het programma kan de kant van de bibliotheek opgaan met een instructie zoeken in de catalogus van Tresoar. Er is een programma rond het schrijfplankje van Tolsum waarin we ook de geschiedenis van het onderzoek naar het plankje laten zien aan de hand van documenten uit de collectie van Tresoar.

Vandaag waren de handschriften, een rondleiding en het schrijfplankje van Tolsum in combinatie met de tentoonstelling (G)OUD GELD aan de beurt. Het was een goede ochtend met geïnteresseerde leerlingen die actief meededen en meedachten. De reactie van de leerlingen die ik het meest hoorde: 'Wat is het schrijfplankje klein!' En ja, het schrijfplankje is klein (ongeveer zo groot als een ansichtkaart). Een andere was: 'Kunnen ze de doffe zilveren munten dan niet even oppoetsen?' In een gesprekje met de docent na afloop vertelde de docent dat veel van wat vandaag gezien en gehoord is, weer wordt meegenomen in de lessen.

En toen was de ochtend al weer voorbij. De leerlingen konden de zon in, maar natuurlijk niet voordat zij een setje boekenleggers hadden meegekregen.

2 reacties:

Festina Lente zei

Jammer dat Friesland zo ver van Nijmegen ligt, anders was het voor de school van mijn zoon ook een mooi uitje geweest...

Hans zei

@Festina
Dat zou wel een eindje rijden zijn. Leuk dat je interesse toont.