dinsdag 22 maart 2011

Het online archief van Alexander de Grote?

Hierboven de laatste tweet over het leven van Alexander de Grote. In ruim 570 tweets deelde Alexander de Grote zijn leven met ons in de nieuwe media. Deze herrijzenis voor Twitter en Facebook had alles te maken met de tentoonstelling Alexanders Erfenis. Grieken in Egypte van het Allard Pierson Museum (17 september 2010 - 20 maart 2011).

Ik vond en vind Twitter (en Facebook) van Alexander de Grote een mooi voorbeeld van inzet van nieuwe media voor erfgoedinstellingen. Toen ik nog even rondstruinde in Alexanders timeline op Twitter, viel ineens bij mij het kwartje: de inzet van Twitter, Facebook, of blogs als moderne biografieën.

Want las ik op Twitter niet een historische biografie van Alexander de Grote? En schrijven wij met ons allen niet via Twitter, Facebook, de blogs en wat al niet meer onze eigen biografie? En zouden wij daar niet wat zorgvuldiger mee om moeten gaan? Zeker als mensen hun profielen, timelines, en nieuwsoverzichten om welke reden ook offline zouden willen halen door deze te wissen. Zouden wij erfgoedinstellingen (of andere partijen) niet een tool kunnen ontwikkelen om gebruikers in staat te stellen deze informatie te bewaren? Of bestaat zo'n tool al?

Maar goed, gelijk met het einde van de tentoonstelling, is ook Alexanders digitale leven ten einde. De laatste tweets over Alexander nog even uitgelicht met de allerlaatste in de afbeelding hierboven:
Hij is nu al een week ziek. Hij brengt nog wel de offers en overlegt met generaals over de veldtocht, maar het gaat steeds slechter met hem.
Hij kan niet meer spreken en velen denken dat hij al dood is. Nu ligt hij op zijn bed en het hele leger paradeert er langs en hij groet ons.

Alexander is dood! Hij is vandaag gestorven, nog geen 33 jaar oud! Wat nu? Wie volgt hem op? Krateros? of Perdikkas die zijn ring heeft?

Hij was zo mooi en dapper, zo gul en genadig, zo'n goed veldheer die altijd wist wat hij moest doen! Er komt nooit meer iemand zoals hij!
'Alexander de Grote', hartelijk dank voor het delen van je leven!

Meer weten?
- lees de biografie van Alexander de Grote via zijn Twitterprofiel

2 reacties:

Festina Lente zei

Bloggers en twitteraars zijn (mijzelf incluis) eigenlijk ook een beetje mensen die niet kunnen wachten om hun memoires te schrijven....

Hans zei

@Festina
Ik dacht: een proefballonnetje op zijn tijd kan geen kwaad