dinsdag 8 februari 2011

Ze komen! Ze komen! De tabulae 2.0!

Motorola Xoom
Ze komen! Ze komen! Nee, niet de Romeinen, maar de tabulae. In 2011, en naar verwachting in grote getale. Volgens dit bericht zijn er nu al meer tablets dan netbooks verkocht. Het zegt genoeg.

De eerste in de rij is de Motorola Xoom. De Xoom is met veel tamtam (en een uitgekiende reclamestrategie via de nieuwe media) tijdens de dure reclameblokken rondom de Superbowl (drie miljoen dollar voor 30 seconden!) geadverteerd. De commercial is een afgeleide van een succesvolle commercial van Apple uit 1984. Daar zullen ze in het hoofdkwartier van Apple toch om gegrinnikt hebben, denk ik dan.

De tabletmarkt bestond tot nu toe uit een paar spelers, met in de hoofdrol de iPad van Apple en een bijrol voor Galaxy Tab van Samsung. Met de introductie van een nieuwe versie van het besturingssysteem Android door Google komt daar nu verandering in: Android 3.0 Honeycomb is speciaal gebouwd voor tablets. Fabrikanten kunnen met gebruik van dit OS een eigen tablet op de markt brengen zonder zelf een (duur) besturingssysteem te hoeven ontwikkelen. Eenzelfde ontwikkeling zagen wij bij de smartphones tenslotte ook.

Behalve de Motorola Xoom staan o.a. iPad 2 (april?) en de Playbook (verschijningsdatum onbekend?) van RIM (Blackberrie) op de rol. De iPad 2 is nog steeds voer voor geruchten maar de Playbook is al op een beurs (CES) gesignaleerd. De eerste indrukken waren veelbelovend.

Gaan de concurrenten het halen bij de good old iPad? Op technisch vlak zeker. Maar veel zal ook afhangen van het aanbod in de betreffende app stores. Want bij introducties van nieuwe tabletten waren de journalisten meer geïnteresseerd in de (grootte van de) bijbehorende app store dan bijvoorbeeld de technische specificaties.

Laat die tabulae maar komen.

* Update: 10 februari 2011: 14.15 u.: en weer één: HP introduceerde gisteravond zijn eigen tablet: HP TouchPad met eigen OS

Meer weten?
- Android 3.0 Honeycomb
- commercial (zonder het plankje van Tolsum!) met de eerste aankondiging van Motorola Xoom

0 reacties: